OO SDP BiH Bugojno

Klub vijećnika SDP-a traži hitnu sjednicu Općinskog vijeća

Kao što smo i očekivali, nakon usvajanja Budžeta za 2020. godinu, čime su ostvarene želje vladajuće većine za ovu godinu, nije održana nijedna sjednica Općinskog vijeća.
Izgleda da je za vladajuću većinu usvajanje budžeta jedina motivacija za održavanje sjednice, a svi problemi naše lokalne zajednice se guraju pod tepih.

Trend odlaska mladih iz našeg grada, kao i cijele zemlje, se i dalje nastavlja, što ne brine vladajuću strukturu koju čine vijećnici SDA, HDZ-a i nezavisne liste. Mi nemamo niti jednu strategiju iz domena rješavanja problema odlaska naših građana u zapadne zemlje u potragu za boljom i svjetlijom budućnošću.

Nažalost, umjesto zainteresiranosti vladajućih za stvaranje uvjeta da naši sugrađani ipak ostaju u našem gradu i doprinose svojim radom i znanjem njegovom razvoju, mi na djelu imamo odliv kadrova svih profila.

I dalje tražimo tematsku sjednicu koja će biti posvećena ovom gorućem problemu, jer ako se ovako nastavi, prije nego mislimo, u Bugojnu će ostati samo penzioneri i budžetski korisnici.
Poražavajuća je činjenica da je naša Općina došla na samo dno po ostvarenim plaćama u SBK. Pretekli su nas i Jajce i Donji Vakuf koji su do sada bili iza nas.

Ono što također zahtijeva što hitniju sjednicu Općinskog vijeća je i ponovno raspisivanje javnog poziva za imenovanje upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova. Naime, napominjemo da su istekli mandati upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Općina Bugojno. Davno je bilo vrijeme za raspisivanje javnog poziva za imenovanje novih, a podsjećamo da nam ni aktuelni odbori nisu prezentirali izvještaje o svom radu, tako da ono što bi trebalo biti transparentno, potpuna je nepoznanica, što je još jedan od apsurda političke situacije u našem gradu.

Očito je da se radi o ličnim i stranačkim interesima vladajuće većine pogotovo što smo zagazili u izbornu godinu. S obzirom da su izborne aktivnosti već počele, onima koji vode našu Općinu i nije baš u interesu da se održavaju sjednice Općinskog vijeća na kojima bi bili istaknuti problemi naše lokalne zajednice.

Građani Bugojna već duže vrijeme upozoravaju na ozbiljne probleme i u zdravstvu na koje se menadžment Doma zdravlja i Bolnice Bugojno ne obaziru, što dovodi do zaključka da je najvažnije platiti markicu koja uopće ne podiže nivo zdravstvenih usluga.

Na kraju, ono što naš Klub stalno traži, pozivajući se na zakonske regulative, jeste uvid u izvještaj o izvršenju budžeta za proteklih nekoliko godina, što je obaveza načelnika Općine Bugojno, koji je očito usredotočen na izbornu godinu i kandidaturu za peti mandat.

Klub vijećnika SDP-a traži što hitniju sjednicu Općinskog vijeća na čijem bi se dnevnom redu trebale naći tačke dnevnog reda koje zahtijevaju ozbiljan pristup i hitno rješavanje, te se nadamo da se neće ponoviti scenarij od prije dvije godine, kada smo također bili u izbornoj godini, pa Općinsko vijeće, potpuno neopravdano, nije zasjedalo više od sedam mjeseci.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.