KO SDP HNK

Klub SDP traži od Vlade HNK da iz MMF sredstava subvencionira minimalnu platu od 406 KM za radnike u HNK

Klub SDP u Skupštini HNK traži hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine u cilju informisanja javnosti o svim preduzetim aktivnostima štaba civilne zaštite u proteklom periodu, provedenim postupcima javnih nabavki, te razmatranju mjera za saniranje ekonomskih i socijalnih posljedica Korona virusa.

32 015 nezaposlenih i 2331 aprilska otkaza je, nadamo se, dovoljan razlog da se vlast uozbilji, hitno zakaže sjednicu i predloži mjere kako bi prestala neizvjesnost koja svaki dan usložnjava situaciju i sve više ljudi ostavlja bez posla.

Ovo nije vrijeme za bilo kakve podjele na poziciju i opoziciju, ali jeste za zajedništvo sa strukom i efikasnost u dubinskoj analitici, odabiru konkretnih mjera i njihovoj realizaciji što na žalost nemamo već preko 40 dana.

Vlast je svo vrijeme djelovala isključivo ograničavajući određena prava i slobode (pravo na kretanje, pravo na rad, čak i pravo na slobodu govora), što može biti zdravstveno efikasno, ali istovremeno sve to nisu pratile adekvatne mjere kao obaveze brige za narod čime se praktično nije ni osiguravala realizacija zdravstvenih mjera nego se kompletan sistem prebacio na snalažljivost svakog pojedinca u društvu.

Nama trebaju sveobuhvatne sektorske analize i sistemska riješenja (izmjene niza zakona, plan zaduženja, rebalans budžeta u cilju subvencije minimalne plate radnicima za vrijeme pandemije), te racionalizacija nepotrebnih troškova (prodaja voznog parka, ukidanje “privatnih” grantova, ukidanje kapitalnih investicija za kupovinu prostora itd) kako bi se osigurala neophodna sredstva za brze intervencije u privredi i održivosti davanja u socijalnom sektoru.

Na kraju, moramo dokazati da smo inteligentna bića, jer se trenutno branimo jednostavnim i jedinom mogućim epidemiološkim mjerama higijene i socijalnog distanciranja poznatim jos davno kroz istoriju, i sve tako moramo do pojave vakcine, što izvjesno može potrajati, stoga moramo preći u fazu upravljanja u vremenu krize, a u njemu je ključno brzo odrediti prioritete i glavne intervencije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.