Srpski i hrvatski poslanici napustili zasjedanje

Klub SDP BiH u Skupštini Distrikta Brčko predložio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Klub Socijaldemokratske partije BiH je, na jučerašnjoj sjednici Skupštine Distrikta Brčko predložio kao tačku dnevnog reda Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„S obzirom da se bliži 20 godina od obilježavanja genocida u Srebrenici i da se većina parlamenata evropskih zemalja bavila ovim pitanjem i da je Evropski parlament usvojio rezoluciju, a i sada će se se o Rezoluciji raspravljati i u Ujedinjenim narodima, vrijeme je da se i Skupština Brčko distrikta tu odredi. U rezoluciji se predlaže da se osude svi zločini, bez obzira na vjeru i naciju u razdoblju od 1992-1995 godine. Isto tako, želimo da zatvorimo ovu priču i da onemogućimo negiranje genocida koje je sve prisutnije u javnosti i u politici u BiH, bez obzira na to što se cijeli svijet bavi Srebrenicom i osudom zločina“, rekao je Esad Atić, poslanik SDP-a u brčanskoj Skupštini.

Međutim, svi srpski poslanici su prije otvaranja rasprave napustili salu ističući da ne negiraju zločine, ali traže odgovornost za sve počinioce, dok su se poslanici iz reda hrvatskog naroda naknadno povukli iz rasprave jer, kako su kazali, ne žele u bilo kojoj prilici učestvovati u preglasavanju bilo kod naroda.

Bošnjački poslanici su obavili raspravu i naglasili da je motiv za novu Rezoluciju 20-godišnjica događaja u Srebrenici i namjera da se na ovaj način oda pošta svim žrtvama u BiH.

Zasjedanje je nakon jednonacionalne rasprave prekinuto bez izjašnjavanja jer Skupština nije imala kvorum čime je praktično, ukoliko ne dođe do političkog dogovora, zakonodavna vlast distrikta ušla u blokadu.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.