Klub SDP-a u Parlamentu BiH tražit će izmjene Ustava, uz uvođenje funkcija predsjednika i premijera BiH

Prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao “aprilski paket”, koji je u parlamentarnu proceduru uputio klub zastupnika SDP-a, naći će se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će se održati 9. decembra.

U ovom paketu, SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije predsjednika i dva potpredsjednika BiH, kao i premijera BiH.

Kako je navedeno u prijedlogu, predsjednik i potpredsjednici BiH, ne bi mogli biti pripadnici istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi, prema SDP-ovom prijedlogu, bili direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i sigurnost te uspostavljanje i funkcionisanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Novost bi bila i podijeljena nadležnost drugih nivoa vlasti s institucijama BiH, a time bi se obuhvatio poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

U okviru proširenja nadležnosti države BiH, SDP smatra da bi se trebao povećati i broj zastupnika i delegata u Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odnosno Domu naroda.

Tako bi se sa sadašnja 42 zastupnika u Predstavničkom domu broj povećao na 87, a dvije trećine bile bi birane iz FBiH i jedna trećina iz RS-a, neposredno na izborima, a tri mjesta išla bi predstavnicima “ostalih”.

Broj delegata u Domu naroda, također bi se povećao sa 15 na 21, čime bi svaki konstitutivni narod dobio sedam, i njih bi posredno birao Predstavnički dom.

Kompletni amandmani SDP-a na Ustav BiH mogu se pronaći ovdje:

http://static.parlament.ba/doc/134887_Amandmani.pdf?utm_source=Klix.ba&utm_medium=Clanak


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu