KO SDP TK

Klub poslanika SDP BIH u Skupštini TK predlaže Rezoluciju zaštiti rudnih bogatstava od pokušaja privatizacije

Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona podnijeo je Zahtjev za uvrštavanje u dnevni red 31. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona “Rezoluciju o potrebi zaštite rudnih bogatstava-nalazišta soli i solnih voda na području Tuzlanskog kantona od svakog pokušaja privatizacije i ugrožavanja života i zdravlja građana Tuzlanskog kantona, korištenjem napuštenih komora Rudnika soli u blizini Tuzle za skladištenje potencijalno opasnih materija”.

Svjesni činjenice da još uvijek postoje maliciozne namjere određenih interesno povezanih skupina ljudi da se nastavi postupak privatizacije Rudnika soli “Tuzla” u cilju omogućavanja skladištenja opasnih materija (radioaktivni otpad, prirodni gas i slično) u neiskorištenim komorama Rudnika soli Tuzla i Rudnika soli Tetima, Klub poslanika SDP BIH u Skupštini TK smatra da je krajnje vrijeme da se Skupština i Vlada TK obavežu da će štiti život i zdravlje građana Tuzlanskog kantona.

Ideja o skladištenju plina u napuštenim komorama Rudnika soli u Tuzli egzistira još od 2006. godine, a jedan od dokaza da ista postoji je i izjava bivšeg podpresjednika Vlade Republike Srbije Velimira Ilića koji je početkom juna ove godine u emisiji “Ćirilica” iznio informacije koje su otkrile gdje i kada se Tuzla spominjala kao potencijalni grad u koji bi trebalo biti smješteno najveće skladište plina u Evropi. Smatramo da je krajnje neophodno stati u kraj ovakvim i sličnim namjerama kao i da se spriječi svaki pokušaj nekontrolisane eksploatacije soli i slanih voda na području Tuzlanskog kantona suprotno njihovoj svrsi.

Pozivamo sve poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona da slušaju razum i podrže ovu rezoluciju kojom bi se spriječio svaki daljni pokušaj privatizacije Rudnika soli Tuzla i dodjele koncesija za korištenje napuštenih komora Rudnika soli Tuzla za skladištenje prirodnog gasa, radioaktivnog otpada i drugih potencijalno zagađujućih materija, a sve sa ciljem zaštite javnog interesa i života i zdravlja građana Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju KO SDP BiH Tuzla.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu