Damir Mašić

Kladionice podijelile poslanike Kluba SDA

Satima je trajala borba poslanika SDA da se u dnevni red 11. sjednice ne uvrsti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, predlagača Ramiza Meše iz SDA

Potpuno je apsurdno djelovalo jučerašnje insistiranje federalnih poslanika SDA da se odbije prijedlog opozicije o uvrštavanju u dnevni red izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač Ramiz Meša – poslanik SDA. Mešin prijedlog, između ostalog, za cilj ima povećanje poreza na igre na sreću, regulisanje uplate takvih prihoda i uopšte uvođenje više reda u oblast kladionica. Javnosti je poznato da SDA posljednjih mjeseci vodi žestoku kampanju o oštrijem oporezivanju kladionica, ali i to da se HDZ BiH protivi tom prijedlogu.

Taoci

Predstavnički dom jučer je ipak prešao na rad 11. sjednice, s tim da je 10. sjednica ostala nezavršena, a nastaviće se “kad se steknu uslovi za to”. To je bilo obrazloženje rukovodstva Doma, čemu se usprotivila opozicija, tvrdeći da za takvo što ne postoji uporište u Poslovniku. Sporna 10. sjednica, započeta još 20. aprila, te neuspješno nastavljena prije dva dana, ostala je “otvorena” u fazi utvrđivanja dnevnog reda (!?). Razlog za ovakav status 10. sjednice je taj što se u prijedlogu njenog dnevnog reda 20. aprila, između ostalog, nalazio upravo Mešin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, a čemu se tad jasno usprotivio HDZ. Prije dva dana je rješenja iz Mešinog zakona kroz inicijativu pokušao predložiti Klub poslanika SDA, ali je i tad došlo do prekida sjednice, nakon jasnih poruka da HDZ ni to neće podržati. Nakon što je jučer prilikom utvrđivanja dnevnog reda prihvaćen prijedlog Nasira Beganovića, šefa Kluba SBB-a, da se u zasjedanje uvrsti nacrt novog zakona o PIO, a koji je bio na dnevnom redu 10. sjednice, Damir Mašić (SDP) je predložio da se u dnevni red 11. sjednice onda uvrsti i Mešin prijedlog. To je izazvalo višesatni haos, koji je rezultirao time da taj zakon ipak nije uvršten u dnevni red.

Predsjedavajući Edin Mušić (SDA) u početku nije htio ni staviti na glasanje Mašićev prijedlog, obrazloživši da on nije ni predlagač, na šta mu je Mašić kazao da ni Beganović nije predlagač nacrta novog zakona o PIO, a da mu je omogućeno ono što se njemu uskraćuje.

U jednoj od brojnih pauza, Mašić je ustvrdio: “Zapravo, na ovome se raskrinkala uloga parlamentarne većine. Federacija BiH je već mjesec talac neriješenih odnosa SDA i HDZ-a, a sve se lomi navodno preko Zakona o igrama na sreću i famoznim kladionicama. SDA javno tobože gromoglasno priča o tome, ali kad dođe do toga da se o tome izjašnjava i glasa, ipak su preče veze sa HDZ-om”.
U neko doba se oglasio i Ramiz Meša, kazavši da je predložio bitan zakon i da ne želi da se on sad politizira, pojasnivši da on ne povlači zakon iz parlamentarne procedure, ali da kao predlagač ne želi da njegov zakon bude razmatran na 11. sjednici, već da ostane na prijedlogu dnevnog reda 10. (za koju niko ne zna kad će biti nastavljena, op.a.). Opozicija je jednoglasno stala iza Mašićevog prijedloga, te upozorila da će svi oni, ukoliko se prijedlog ne stavi na glasanje, napustiti sjednicu.

Bojkot glasanja

Nakon što je rukovodstvo konačno otvorilo glasanje o uvrštavanju Mešinog zakona u dnevni red, to nije dobilo potrebnu većinu. Pozicija je bojkotovala glasanje, ne želeći se uopšte izjašnjavati. Samo su četiri poslanika iz većine podržala prijedlog opozicije, i to poslanici SDA Dževad Hodžić, Salmir Kaplan, Halid Muhić i Asim Kamber.

Nekad poslijepodne je konačno utvrđen i dnevni red, nakon čega su sjednicu napustili poslanici BPS-a zbog, kako su naveli, neprincipijelnosti većine.

Mimi Đurović Rukavina – Oslobođenje

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.