Lagumdžija

Kičma bh. privrede uz Koridor Vc je elektroenergetski sektor-rudnici

Također je napomenuo da treća, ništa manje važna kičma BiH je ustavni preustroj jednistvene BiH i najavio da će nakon oktobarskih izbora biti pokrenut proces strukturalnih i ustavnih reformi ka funkcionalnijoj BiH

Slika

Predsjednik i generalni sekretar SDP BiH, dr Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić sa generalnim direktorom Eletroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom susreli su se sa novom upravom i sindikalnim predstavnicima Rudnika Kreka Tuzla, načelnicima općina Tuzla i Živinice, Jasminom Imamovićem i i Hasanom Muratovićem, te učestvovali na Okruglom stolu o temi daljeg razvoja Rudnika Kreka i pravcima razvoja općina Tuzla i Živinice u kojima je prestala eksploatacija rude.

Dr Lagumdžija je u svome obraćanju okupljenima na Okruglom stolu naglasio da je uz Koridor Vc, kičma bh. privrede elektronergetski sektor odnosno rudnici i stoga je od presudne važnosti osigurati sigurno poslovanje Rudnika Kreka u narednom periodu što će biti omogućeno kroz izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

 

"Odmah u startu želimo razriješiti jednu dilemu i nešto zbog čega smo ovih dana meta napada. Elektroprivreda BiH će biti naša, Blok 7 Termolektrane Tuzla će biti naš, u izgradnju Bloka 7 će biti ugrađana najsavremenija oprema koja ne smije biti skuplja od opreme u bilo kojem istom objektu bilo gdje u svijetu. Sve mora biti urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i transparentno. Očekujemo da i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvoji set antikorupcijskih zakona, uključujući i zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, što će osigurati da svi oni koji na nezakonit način dođu do imovine budu procesuirani, a nezakonito stečena imovina će im biti oduzeta" naglasio je dr Lagumdžija.

Istaknuo je da će sigurno biti onih koji će investiciju u Termoelektranu Tuzla vrijednu 1,6 milijardi KM, koja je garant opstanka kako Rudnika Kreka tako i proizvodnje u Eletroprivredi BiH dočekati "na nož". Protiv onih koji rade na ovom projektu će se voditi najprljavija kampanja, a oni koji  će je voditi, sami će se ponašati po principu "misli ništa, radi ništa" osim pljuvanja po onima koji rade i preuzimaju odgovornost za svoj posao.

"To su oni čiji je princip "što gore, to bolje". Koji samo pričaju o problemima, a ne rade ništa na njihovom rješavanju. Mi nismo kao oni, mi se hvatamo u koštac sa problemima i nastojimo ih riješiti. Zato danas i ovdje govorimo o tome šta ćemo, kako i kada uraditi da bismo sačuvali drugu kičmu BiH, elektronergetski sektor i rudnike"  istaknuo je dr Lagumdžija.

Također je napomenuo da treća, ništa manje važna kičma BiH je ustavni preustroj jednistvene BiH i najavio da će nakon oktobarskih izbora biti pokrenut proces strukturalnih i ustavnih reformi ka funkcionalnijoj BiH.

"To će biti prvi ozbbiljan rad na preustroj daytonske BiH. SDP BiH mora imati važnu ulogu u tom procesu, jer bez SDP-a BiH nema ozbiljne priče o preustroju ka jednistvenoj i funkcionalnoj BiH" rekao je dr Lagumdžija.

Kako je istaknuo novi direktor Rudnika Kreka Enver Omazić Elektroprivreda BiH je do sada u revitalizaciju rudnika "Mramor", "Dubrave" i "Šikulje" uložila 33 miliona KM, u toku je realizacija ulaganja od 22 miliona KM, a da bi rudnici koji posluju u sastavu rudnika Kreka mogli odgovoriti zahtjevima planirane izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla nužno je u naredne tri godine uložiti još oko 60 miliona eura.

"Ove godine ćemo prvi put nakon 2010. godine zaposliti 160 radnika, a planiramo da do 2018. godine svake godine dodatno zapošljavamo od 160-200 novih radnika kako bismo odgovorili zahtjevima koje će pred nas staviti izgradnja Bloka 7. U ovom trenutku polovina rude koju koristi Termolektrana Tuzla dolazi iz naših rudnika, odnosno oko 85% naše godišnje prizvodnje plasiramo u Termoelektranu Tuzla", rekao je Omazić.

Predsjednik sindikata Rudnika Kreka Fikret Musić naglasio je da je prvi put u posljednje tri godine došlo do izjednačavanja iznosa toplih obroka i regresa radnika Elektroprivrede BiH i rudnika te izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći i do približavanja plaća uposlenih u Elektroprivredi BiH i rudnicima. Na Okruglom stolu Nermin Nikšić je govorio o rezultatima rada Vlade Federacije BiH na čijem je čelu.

   

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.