Lagumdžija

Katarski investitori dolaze u BiH

Poslije današnjih razgovora s katarskom delegacijom ogromna je stvar da investitorima tamo mogu reći da Katar dolazi u BiH kao čvorište regiona – potcrtao je Lagumdžija.

Slika

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas na 5. Sarajevo Business Forumu da je na bilateralnim razgovorima s delegacijom Katara, koju je predvodio ministar vanjskih poslova Khalid bin Mohammed Al Attiyah, dogovaro konkretne korake za privođenje kraju aktivnosti koje vode već dvije godine.

– Mi smo u Kataru i drugim zemljama Zaljeva prije godinu i po imali jedan investicioni forum na koji smo poveli veliki broj bh. firmi, a prije dva mjeseca smo katarskoj strani predložili veće ulaganje i prisustvo te zemlje u BiH. Sada sa sigurnošću možemo reći da su dva katarska fonda usmjerila svoje aktivnosti ka Bosni i Hercegovini – istakao je Lagumdžija. 

 

Pojasnio je da jedan, kojem treba oko mjesec i po dana da završi pripreme, uključuje pet velikih katarskih korporacija, poput Qatar Airwaysa i katarske banke,a  koje prvi put nastupaju zajedno i namjeravaju da investiraju u različite aktivnosti ovdje – aviosaobraćaj, aerodrome, nekretnine, banke i drugo.

Lagumdžija je pojasnio da je drugi u radnoj verziji, nazvan katarski fond prijateljstva prema Bosni i Hercegovini, jer oni imju slična iskustva s Japanom, Haitijem i Tunisom, a taj fond bi trebao davati neku vrstu beskamatnih kredita koji se stalno vraćaju, prvenstveno usmjerenih za zapošljavanje mladih ljudi i da očekuju da će pripreme za taj projekt biti završene paralelno s onim prvim.

Po njegovom mišljenju, poruka da Katar pravi poseban investicioni fond za BiH važna je i za druge investitore, posebno ako se uzme u obzir da i njihova aviokompanija i banka prave ovdje platformu za investicioni prodor u region.

– Posebno mi je drago jer sam jučer dogovorio sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem da krajem ovog ili početkom narednog mjeseca usaglasimo način na koji će se BiH što bolje pripremiti za novi fond koji otvara Evropska unija s milijardu eura granta putem IPA fondova za projekte regionalne saradnje i 10 milijardi eura, uz pomoć evropskih finansijskih institucija, u narednih šest godina za zemlje pet zemalja našeg regiona. BiH i Srbija imaju više od dvije trećine ekonomskog potencijala ovog regiona i jedini limit je kvalitet naših projekata i naše saradnje – istakao je Lagumdžija.

Dodao je i da upravo odlazi u Varšavu gdje Bosna i Hercegovina na godišnjoj konferenciji EBRD-a prvi put predstavlja svoje invresticione i poslovne mogućnosti.

– Poslije današnjih razgovora s katarskom delegacijom ogromna je stvar da investitorima tamo mogu reći da Katar dolazi u BiH kao čvorište regiona – potcrtao je Lagumdžija. 

Sarajevo Business Forum s radom nastavlja sutra kada su na programu panel diskusije posvećene potencijalima u energetici, poljoprivredi, infrastrukturi i turizmu, te bilateralni susreti privrednika i potencijalnih investitora.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.