Zastupnici SDP-a iz devet federalnih kantona

Kantoni se moraju probuditi i raditi na realizaciji preporuka Evropske komisije

Kantonalne zastupnice i zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) upućuju inicijative u devet Kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojima se traži da kantonalne vlasti počnu ozbiljno raditi na preporukama Europske komisije datim u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Europsku uniju.

U Mišljenju Europske komisije se nalazi 14. preporuka koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kao osnov za početak pregovora za ulazak u Europsku uniju. Neke od ovih tačaka se odnose na nadležnosti koje su ustavima dodijeljene kantonima. U Mišljenju se također pozivaju svi nivoi vlasti na saradnju u realizaciji preporuka.

„Mišljenje Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo predstavlja nacrt potrebnih reformi na kojima treba raditi u cilju ispunjenja kriterija za pristup Europskoj uniji. Tražimo saradnju i koordinaciju svih kantona, jasan akcioni plan i ubrzanu realizaciju. Neshvatljivo je da se ovom dokumentu ne poklanja dovoljno ozbiljna pažnja. Tražimo od kantonalnih vlada da analiziraju stanje, pripreme plan djelovanja i dostave skupštinama na razmatranje“, poručile su zastupnice i zastupnici SDP BiH u skupštinama kantona u kojima ova stranka ima izabrane predstavnike.

U inicijativama se navodi i da će se posljedice pandemije COVID-19 za društvo i ekonomiju još jače osjetiti u vremenu koje je pred nama, a da je mnogo teže sa tim se izboriti kada ste izolovani i označeni kao nepoželjan i nedosljedan partner.

“Europska unija je strateški interes za Bosnu i Hercegovinu i naš najveći ekonomski partner. Krajnje je vrijeme da država počne da djeluje i da ljudi u vlasti koji se deklarativno zalažu za EU, mandat koji su im dali građani iskoriste da počnu konkretno djelovati kako bi BiH započela pregovore o pristupu EU. Preporuke Europske komisije koje se odnose na nadležnosti kantona se imaju odmah ispoštovati, a svi kantoni moraju sarađivati međusobno i sa drugim nivoima vlasti tamo gdje se traži njihova saradnja. Niko nema pravo kočiti put naše zemlje u EU“, naglašavaju su zastupnici i zastupnice SDP-a u skupštinama devet kantona.

Ovu inicijativu uputili su: Ernest Imamović (BPK), Ismet Lulić (HNK), Jugoslav Brdar (Kanton 10), Igor Stojanović (KS), Damir Hamidović (PK), Željka Bošnjak (BPK), Dževad Hadžić (TK), Razim Halkić (USK) i Maida Tanović (ZDK).


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu