Tuzla

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla protiv izdvajanja Rudnika Šikulje

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla informiše javnost, da se oštro protivi izdvajanju Rudnika Šikulje iz Privrednog društva Kreka Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona je izašla iz okvira svoje nadležnosti kada je dala saglasnost na izdvajanju Rudnika Šikulje u samostalnu privrednu cjelinu, zaboravljajući da su Rudnik Kreka 135 godina stvarale mnoge generacije rudara tuzlanskog bazena i da je to jedinstvena tehnološka i društveno-ekonomska cjelina.

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla ističe da političke igre Stranke demokratske akcije (SDA), oko izdvajanja Rudnika Šikulje (po receptu Rudnika Banovići) vode ka destabilizaciji Rudnika Kreka, JP Elektroprivreda BiH, države Bosne i Hercegovine, te ka slabljenju ekonomske moći Tuzlanskog kantona. Istovremeno to dovodi u pitanje i zaposlenosti radnika koji ne gravitiraju samo sa područja općine Lukavac, već i iz drugih općina u TK kao što su Srebrenik, Živinice, Kalesija, Banovići, Tuzla i Gračanica. Ovakvim potezom bi petsto (500) zaposlenih u Rudnika Kreki, kao jedinstvenoj proizvodno-ekonomskoj cjelini, ostalo bez posla.

Tehnički postupak likvidiranja starih jama, kao što su: Lipnica, Moluhe, Bukinje će pasti na teret Grada Tuzle. Praktično bi zdraviji i ekonomsko održiviji dio pripao Lukavcu, a tehnološki zastarjeli proizvodni pogoni (ka Rudnik Mramor) sa svim problemima ostali bi na teretu Grada Tuzle.

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla se zalažemo za tehnološko i društveno-ekonomsko jedinstvo u proizvodnji uglja u TK koji je garant boljeg i naprednijeg života građana.

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla

 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.