KO SDP BiH Sarajevo

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo provodi anketu o radničkim pravima

Forum sindikalnih aktivista Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo danas je organizovao predstavljanje projekta „Moje radno pravo je ugroženo“.

Tako su danas u Kantonu Sarajevo postavljeni info stolovi na kojima su građani imali priliku preuzeti anketne listiće kako bi ih ispunili i odgovorili na pitanja o svojim radničkim pravima i kako ih ostvaruju.

Sekretar Foruma sindikalnih aktivista Belma Kapo izjavila je da je cilj ankete prikupiti podatke o stvarnim problemima koje imaju građani Kantona Sarajevo.

Svrha ankete je prikupljene podatke obraditi kako bi se vidjeli koji su zajednički problemi koju muče radnike danas.

Kapo je također najavila i da će biti održan okrugli sto na koji će biti pozvani sindikalni aktivisti, te da će i poslodavci biti obaviješteni u kojim segmentima krše radnička prava.

Predsjednik Foruma sindikalnih aktivista KOSDP BiH Adnan Jusić ističe da ta stranka aktivno radi na popravljanju radničkih prava, te da je reagirala i prilikom usvajanja novog Zakona o radu kojim su, smatra, radnička prava svedena na nulu.

Jusić je naveo da je SDP imao više od 300 amadmana u oba doma Parlamenta, međutim, nijedan nije usvojen, zato ta partija nije ni podržala Zakon o radu.

– Anketom pokušavamo da saberemo sve nedostatke i probleme radnika u Kantonu Sarajevo, kao što su neplaćeni doprinosi, neplaćeni prekovremeni rad…, rekao je Kapo.

On je također skrenuo pažnju i na to da je danas za aktivne radnike neadekvatan novi zakon o penzionisanju.

Predstavnici KOSDP BiH su naveli da se nadaju da će im predstojeći izbori dati šansu da iskoriste dobivene podatke kako bi poboljšali uslove rada i radnička prava.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu