Belma Kapo

Kanton Sarajevo je u potpunosti obespravljen u upravljačkim strukturama KCUS-a

Raport je prije nekoliko dana objavio da je HDZ-ov ministar zdravstva u Vladi FBiH Vjekoslav Mandić u akciji spašavanja Sebije Izetbegović na poziciji direktorice KCUS-a.

Naime, Mandić je uputio dopis kantonalnim vladama koji su suosnivači KCUS-a da pokrenu procedure za prijedloge novih članova Upravnog odbora KCUS-a, jer je trenutnim istekao mandat te najavio da će on, u međuvremenu, imenovati v.d. članove.

U Mandićevoj nakani sporno je nekoliko stvari – jedna je da Kanton Sarajevo još prije dvije godine predložio svoje kandidate ali ih Mandić nikada nije dao Vladi FBiH na potvrđivanje, iako mu je to zakonska obaveza.

Radi se o dr. Ismetu Gavrankapetanoviću i Belmi Kapo. Niti jedno ne odgovara prof. Izetbegović.

No, kako Raport saznaje, Vlada Kantona Sarajevo će nastaviti da insistira na konačnom formalnom imenovanju dr. Gavrankapetanovića i Kapo. Njima mandat faktički teče i traje do 2023. godine.

Upravo od toga strahuje direktorica Izetbegović, jer bi se time poljuljala i većina koju ima u Upravnom odboru, koji aminuje sve njene odluke.

Kontaktirali smo Belmu Kapo koja za Raport kaže da je odluka o njihovom imenovanju od strane Vlade KS donesena 2019. godine i da je čak objavljena u Službenom listu.

“Slijedeći korak je bio da ministar zdravlja Federacije predloži Federalnoj vladi imenovanje na osnovu navedenog. To se nikada nije desilo. U međuvremenu je istakao mandat članovima UO KCUS-a prije nekoliko dana, između ostalog i za dvoje članova koji su od ranije bili u ime Kantona Sarajevo”, pojašnjava Kapo.

“Sada nam ostaje da vidimo da li će federalno Ministarstvo zdravstva postupiti u skladu sa zakonom i imenovati legane predstavnike u UO KCUSa ili će se upustiti u izvan zakonska postupanja”, navodi ona.

Kapo ističe da je zbog cijele situacije vjerovatno i u privatnom problemu.

“Već skoro godinu mi KCUS ne dozvoljava da uradim specijalistički staž za ustanovu u kojoj radim. Već dva puta dobijam odbijenicu uz komentar da nemaju kapacitet da me prime zbog epidemiološke situacije. Istovremeno su primili oko 30 drugih specijalizanata iz ustanove u kojoj radim. Indikativno je da samo za mene u dva navrata nemaju kapacitet. Radi se o paraprofesionalnom postupanju koje će zbog diskriminacije vjerovatno doživjeti sudski epilog. Nevjerovatno je da na staž mogu ući kokege koje su bile na bodovnoj listi daleko ispod mene, a ja kao dobitnica plakete Najbolji student bivam uskraćena za to pravo”, navodi Kapo.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu