Haris Vranić

Kanton Sarajevo ima rezervisanih 200.000 vakcina, čekamo državni nivo da reaguje

Podaci pokazuju rast novozaraženih i oboljelih što bi nam moglo ukazati da ulazimo u treći val pandemije. Želim naglasiti i zamoliti naše građane da se uključe u borbu protiv COVID-19 zajedno sa nama, koji vodimo ove procese. Nema mjesta panici, ali ima ozbiljnosti, kazao je u petak kantonalni ministar zdravstva, prof. dr. Haris Vranić.

Vranić je podsjetio kako je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” smješteno 127 COVID pacijenata, dok je na KCUS-u 144 oboljela.

“U Općoj bolnici smješteno je 127 COVID pacijenata, a znamo da je kapacitet 104 kreveta po dogovoru koji je ranije potpisan. Na KCUS-u imamo 144 oboljela, od toga je devet na respiratoru na Podhrastovima. Kapacitet Opće bolnice je potpuno popunjen, u sljedećem perido će KCUS morati preuzeti oboljele od COVID-19”, naveo je ministar.

Dodao je kak oje samo prije pet dana u KS bilo 150 zaraženih, a danas taj broj prelazi preko 300, dakle duplo više.

“Ovo su alaramantni podaci. Došli smo do skoro 5.000 umrlih u BiH. Treba staviti naglasak da su naši medicinski radnici na izmaku snaga, svakog dan sve više ih oboljeva, a neki su i preminuli u radu sa pacijentima. Dakle, postavlja se pitanje opskrbljivanja bolničkih kapaciteta”, jasan je bio dr. Vranić.

Ministar zdravstva je uputio apel građanima da se pridržavaju mjera jer je to “jedini način i put smanjenja opterećenja zdravstvenog sistema”.

“Još ako znamo da nismo počeli sa vakcinacijom, što je ogromna odgovornost državnog nivoa, da vakcine neće kroz COVAX sistem doći ni do marta – Vlada KS nije sjedila skrštenih ruku i osigurali smo nabavku vakcina za dva miliona maraka. Trenutno KS ima rezervisanih 100.000 vakcina i imamo u pričuvi još 100.000, ali čekamo državni nivo da reguje”, otkrio je Vranić te još jednom podcrtao kako je situacija ozbiljna, ali nije alarmantna.