Haris Vranić

Kanton Sarajevo ima rezervisanih 200.000 vakcina, čekamo državni nivo da reaguje

Podaci pokazuju rast novozaraženih i oboljelih što bi nam moglo ukazati da ulazimo u treći val pandemije. Želim naglasiti i zamoliti naše građane da se uključe u borbu protiv COVID-19 zajedno sa nama, koji vodimo ove procese. Nema mjesta panici, ali ima ozbiljnosti, kazao je u petak kantonalni ministar zdravstva, prof. dr. Haris Vranić.

Vranić je podsjetio kako je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” smješteno 127 COVID pacijenata, dok je na KCUS-u 144 oboljela.

“U Općoj bolnici smješteno je 127 COVID pacijenata, a znamo da je kapacitet 104 kreveta po dogovoru koji je ranije potpisan. Na KCUS-u imamo 144 oboljela, od toga je devet na respiratoru na Podhrastovima. Kapacitet Opće bolnice je potpuno popunjen, u sljedećem perido će KCUS morati preuzeti oboljele od COVID-19”, naveo je ministar.

Dodao je kak oje samo prije pet dana u KS bilo 150 zaraženih, a danas taj broj prelazi preko 300, dakle duplo više.

“Ovo su alaramantni podaci. Došli smo do skoro 5.000 umrlih u BiH. Treba staviti naglasak da su naši medicinski radnici na izmaku snaga, svakog dan sve više ih oboljeva, a neki su i preminuli u radu sa pacijentima. Dakle, postavlja se pitanje opskrbljivanja bolničkih kapaciteta”, jasan je bio dr. Vranić.

Ministar zdravstva je uputio apel građanima da se pridržavaju mjera jer je to “jedini način i put smanjenja opterećenja zdravstvenog sistema”.

“Još ako znamo da nismo počeli sa vakcinacijom, što je ogromna odgovornost državnog nivoa, da vakcine neće kroz COVAX sistem doći ni do marta – Vlada KS nije sjedila skrštenih ruku i osigurali smo nabavku vakcina za dva miliona maraka. Trenutno KS ima rezervisanih 100.000 vakcina i imamo u pričuvi još 100.000, ali čekamo državni nivo da reguje”, otkrio je Vranić te još jednom podcrtao kako je situacija ozbiljna, ali nije alarmantna.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu