Piše prof.dr. Salmedin Mesihović

Kandidatura za tri člana predsjedništva, ključni iskorak u političkom životu BiH

Od prije nekoga vremena, postalo je jasno da će koalicija ljevice, čiju okosnicu za sada predstavljaju SDP BiH i DF, izaći sa zajedničkim kandidatima za sva tri člana predjedništva. Ova vijest je u velikoj mjeri zatalasala našu političku javnost koja već višedecenijski tavori u „močvari“, „bezidejnosti“ i „ustajaloj žabokrećini“ paradigme koju je ustanovio 18novembarski režim.

Činjenica je da je najveća koncentracija moći, vlasti i ovlaštenja, po sadašnjem ustavnom ustrojstvu u BiH, koncentrirana na entitetskim i kantonalnim institucijama, ali činjenica je da i institucija Predsjedništva BiH uz određena stvarna ovlaštenja, posjeduje i značajnu simboličku snagu i prema vanjskom i prema unutrašnjem svijetu. Zato je vrlo bitno da svi oni koji se i stvarno, a ne samo deklarativno ili taktički, zalažu za Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, slobodnu, samostojnu, funkcionalnu, sekularnu, pravednu i prosperitetnu državu pokažu da su im isto bitna sva tri mjesta u Predsjedništvu BiH i da se treba boriti za njih u „izbornim utakmicama“.

Na taj način će se pokazati :

  1. Da koalicija ljevice želi da preuzme punu odgovornost za sudbinu čitave Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, svih njenih naroda, a ne da je fokus njenog interesiranja samo jedan njen dio ili samo jedan ili dva naroda. Koalicija ljevice postaje tako panbosansko-hercegovački ili općebosansko-hercegovački, prva takva politička snaga sa realnim potencijalom i mogućnostima da svoje ciljeve i stvarno ostvari u saašnjosti ili bližoj budučnosti.

  2. Koalicija ljevice time efikasno odgovara svim onim zlonamjernicima koji su već decenijama propagandistički nastupali sa pitanjima – konstatacijama : „Zašto ne idete u Banja Luku“, „Zašto vas nema u Širokom“, „Zašto ne marširate u Višegradu“, „Zašto uzimate bošnjačke glasove“…itd…itd.. sve u sličnom asortimanu optužbi. E sada kada je SDP BiH uspješno krenuo u obnovu i nagli razvitak svoje kadrovske i organizacione infrastrukture na prostoru RSa, postavlja se pitanje kakve će sada uslijediti optužbe.

  3. Koalicija ljevice na ovaj način otvara jednu sasvim novu paradigmu idejnih, ideoloških, političkih i stranačkih odnosa, i omogučava konačno ostvarivanje bosanskohercegovačke političke agende. To možda nije kraj, ali je sigurno početak kraja nastupanja i djelovanja u BiH sa pozicija tri načelno suprostavljene politike.

  4. Bitno je da u ovoj novo proklamiranoj političkoj doktrini koalicija ljevice se nije demagoški ili dogmatski zakovala, nego je općebosansko-hercegovačku platformu ostavila otvorenom za pridruživanje svima onima (i drugim strankama, udruženjima/udrugama građana, sindikatima, medijima, pojedincima) koji se zalažu za bosansko-hercegovačku ideju i njenu agendu.

  5. Isticanje kandidata za sva tri člana predsjedništva tako primarno ima strateško značenje sa vrlo pozitivnim dugoročnim efektima za Bosnu i Hercegovinu, pa i same interese i koalicije i njenih pojedinih članica. Ona pokazuje da su članice koalicije itekako političke sazrele, prepoznale veliku odgovornost i izdignule se iznad nekih dnevnopolitičkih taktiziranja i spremnosti samo na neke kratkoročne uspjehe koji faktički nisu imali niti će imati stvarnog efekta. Ovo je potez dugoročnog karaktera sa velikim posljedicama, koje oni koji su još u svojom umovima zakovani u strančarenju, sitnom politikanstvu ili sitnoburžoaskom mentalitetu ili neće ili ne mogu shvatiti.

Upravo za te koji će ili u svojoj naivnosti ili zlonamjernosti isticati da je isticanje kandidatura za sva tri člana Predsjedništva taktička greška potrebno je uputiti na jednu povijesnu analogiju. Kada je golema iransko – persijska vojska napala Grčku, na Termopilima ju je zaustavila malobrojna združena grčka armija predvođena sa 300 Spartanaca. Spartanci su nakon odlučnog i herojskog otpora, na kraju morali pokleknuti. Ali i pored toga, na kraju su, između ostaloga i zahvaljujući junaštvu Spartanaca na Termopolima, Grci pobijedili u ratu. Kada je epirsko – mološki kralj Pir napao Rimsku Republiku, nizao je jednu za drugom taktičku pobjedu na armijama Republike, ali je na kraju ipak upravo zbog svojih pirovih pobjeda izgubio rat.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.