Kako će se SDA odužiti HDZ-u za ovaj velikodušni poklon Sebiji Izetbegović?

Vlada FBiH je prije nekoliko dana, glasovima ministara SDA i HDZ-a imenovala privremeni Upravni odbor KCUS-a.

Imenovanje je izvršeno bez saglasnosti Vlade KS, koja je najveći finansijer KCUS – čak 89 posto. Kako je Raport ranije najavljivao dogovor je to bio SDA i HDZ, da ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ) predložu Upravni odbor kakav odgovora direktorici Sebiji Izetbegović (SDA).

Na ovakav potez SDA-HDZ oštro je reagirala Vlada KS, najavljujući i krivične prijave.

Za Raport je cijelu situaciju prokomentirao ministar zdravstva KS Haris Vranić.

“Vlada Kantona Sarajevo je najveći finansijer KCUS-a, sa 157 miliona KM godišnje. Najmanje što se može očekivati je da Vlada KS ima svoje predstavnike u Upravnom odboru KCUS-a. Vlada KS se već jasno očitovala po ovom pitanju. Dakle, mi kao najveći finansijeri i ulagači u razvijanje KCUS-a nemamo svoje predstavnike u Upravi. To je nezamislivo”, navodi Vranić.

On dalje ističe da takvo ponašanje Vlade FBiH izaziva zabrinutost i dovodi u opravdanju sumnju da upravljačke struktre na KCUS-u rade legalno.

“Ono što je najviše poblematično kod ovog starog/novog UO je netransparentnost i tajnost njihovog rada, što ne bi smio biti slučaj. Finansijeri, ali i građani bi morali znati šta rade i kakve odluke donose, a to kod njih nije slučaj”, navodi Vranić za Raport.

Ministar Vranić na kraju izgovara ono što već svi pričaju – da je sve ustvari dogovor ruka ruku mije.

“U javnosti se već mogu čuti špekulacije da se ovdje radi o političkoj trgovini najdugovječnije koalicije SDA-HDZ. Da li se radi o tome i na koji način će se SDA odužiti HDZ-u za ovu velikodušnu uslugu, za koju kažu da je poklon gospođi Izetbegović, uskoro bismo mogli saznati. Nažalost, oni koji najviše trpe i koji su i dalje taoci političkog zagrljaja HDZ-SDA, su građani ne samo KS, nego cijele BiH”, zaključuje Vranić u izjavi za Raport.