Kako će se SDA odužiti HDZ-u za ovaj velikodušni poklon Sebiji Izetbegović?

Vlada FBiH je prije nekoliko dana, glasovima ministara SDA i HDZ-a imenovala privremeni Upravni odbor KCUS-a.

Imenovanje je izvršeno bez saglasnosti Vlade KS, koja je najveći finansijer KCUS – čak 89 posto. Kako je Raport ranije najavljivao dogovor je to bio SDA i HDZ, da ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ) predložu Upravni odbor kakav odgovora direktorici Sebiji Izetbegović (SDA).

Na ovakav potez SDA-HDZ oštro je reagirala Vlada KS, najavljujući i krivične prijave.

Za Raport je cijelu situaciju prokomentirao ministar zdravstva KS Haris Vranić.

“Vlada Kantona Sarajevo je najveći finansijer KCUS-a, sa 157 miliona KM godišnje. Najmanje što se može očekivati je da Vlada KS ima svoje predstavnike u Upravnom odboru KCUS-a. Vlada KS se već jasno očitovala po ovom pitanju. Dakle, mi kao najveći finansijeri i ulagači u razvijanje KCUS-a nemamo svoje predstavnike u Upravi. To je nezamislivo”, navodi Vranić.

On dalje ističe da takvo ponašanje Vlade FBiH izaziva zabrinutost i dovodi u opravdanju sumnju da upravljačke struktre na KCUS-u rade legalno.

“Ono što je najviše poblematično kod ovog starog/novog UO je netransparentnost i tajnost njihovog rada, što ne bi smio biti slučaj. Finansijeri, ali i građani bi morali znati šta rade i kakve odluke donose, a to kod njih nije slučaj”, navodi Vranić za Raport.

Ministar Vranić na kraju izgovara ono što već svi pričaju – da je sve ustvari dogovor ruka ruku mije.

“U javnosti se već mogu čuti špekulacije da se ovdje radi o političkoj trgovini najdugovječnije koalicije SDA-HDZ. Da li se radi o tome i na koji način će se SDA odužiti HDZ-u za ovu velikodušnu uslugu, za koju kažu da je poklon gospođi Izetbegović, uskoro bismo mogli saznati. Nažalost, oni koji najviše trpe i koji su i dalje taoci političkog zagrljaja HDZ-SDA, su građani ne samo KS, nego cijele BiH”, zaključuje Vranić u izjavi za Raport.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu