Nerin Dizdar

Kako bi izgledao vojni udar u BiH

U svjetlu dešavanja u Turskoj, na Facebooku je primijetan trend gdje mnogi iznose hipotetske pretpostavke kako bi mogao ili trebao izgledati neki državni udar u Bosni i Hercegovini. Pitanje je kakav to još udar treba državi u kojoj nije provedena 91 presuda njenog Ustavnog suda?

Primjera radi, u Hrvatskoj je broj neprovedenih presuda Ustavnog suda nula, a u Srbiji 1, i ta jedna još neprovedena se smatra izvorom ozbiljne političke nestabilnosti. Prema tome nama ne treba državni udar, nego nam treba udar države na paradržavu ili paradržave!

U nekoj idealiziranoj verziji puke provedbe zakona u BiH, to bi podrazumijevalo da tužilaštva i sudovi u saradnji sa policijskim i sigurnosnim strukturama provedu brzu akciju hapšenja i procesuiranja svih odgovornih za podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Krenulo bi se od Predsjedništva BiH gdje bi članovi ovog tijela bili uhapšeni zbog otvaranja neustavnih ureda koji nose neustavne nazive uz isticanje paradržavnih obilježja proglašenih neustavnim presudama Ustavnog suda, a od Haškog tribunala okarakterisanih simbolima počinjenja masovnih zločina.

Drugi bi bili hapšeni zbog otvorenog podržavanja rušenja Ustavnog suda BiH i nepoštivanja njegovih presuda, dovođenja države BiH u potčinjen položaj, što je također teško krivično djelo, itd. Zatim bi se zaredalo po entitetskim, kantonalnim i općinskim zakonodavnim i upravnim organima i tijelima uz masovna hapšenja svih onih koji su podržavali donošenje i provođenje separatističkih, segregatornih i diskriminatornih mjera i zakona suprotno Ustavu BiH. Potom, pošto bi bila pohapšena većina dužnosnika u upravnim i parlamentarnim, odnosno zakonodavnim tijelima, bili bi provedeni novi izbori.

Prethodno, Visoki predstavnik u BiH bi, kao osoba sa uvjerljivo najvećim ustavnim ovlaštenjima od svih dužnosnika u demokratskim društvima svijeta, u skladu sa ovlaštenjima i ustavnom obavezom štićenja ustavnog poretka BiH zabranio djelovanje svih političkih subjekata i pojedinaca koji su aktivno provodili i podržavali protivustavno ili “antidejtonsko” djelovanje.

Također, u skladu sa jasnim i izričitim uputama u presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav, ukinut bi bio trenutni model izbora po tzv. nacionalnom ključu, a izbori bi bili provedeni na principima građanske demokratije gdje svako ima jednako pravo i mogućnost da bira i da bude biran bez ograničenja. Sve ovo, naglašavam, provelo bi se u skladu sa važećim zakonima, presudama i Ustavom BiH koji nalažu procesuiranje i oštro sankcionisanje neustavnog djelovanja. Eh sad, zamislite kakav bi to udar na trenutni poredak bio kad bi se kod nas počeo poštivati Ustav?