Nerin Dizdar

Kako bi izgledao vojni udar u BiH

U svjetlu dešavanja u Turskoj, na Facebooku je primijetan trend gdje mnogi iznose hipotetske pretpostavke kako bi mogao ili trebao izgledati neki državni udar u Bosni i Hercegovini. Pitanje je kakav to još udar treba državi u kojoj nije provedena 91 presuda njenog Ustavnog suda?

Primjera radi, u Hrvatskoj je broj neprovedenih presuda Ustavnog suda nula, a u Srbiji 1, i ta jedna još neprovedena se smatra izvorom ozbiljne političke nestabilnosti. Prema tome nama ne treba državni udar, nego nam treba udar države na paradržavu ili paradržave!

U nekoj idealiziranoj verziji puke provedbe zakona u BiH, to bi podrazumijevalo da tužilaštva i sudovi u saradnji sa policijskim i sigurnosnim strukturama provedu brzu akciju hapšenja i procesuiranja svih odgovornih za podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Krenulo bi se od Predsjedništva BiH gdje bi članovi ovog tijela bili uhapšeni zbog otvaranja neustavnih ureda koji nose neustavne nazive uz isticanje paradržavnih obilježja proglašenih neustavnim presudama Ustavnog suda, a od Haškog tribunala okarakterisanih simbolima počinjenja masovnih zločina.

Drugi bi bili hapšeni zbog otvorenog podržavanja rušenja Ustavnog suda BiH i nepoštivanja njegovih presuda, dovođenja države BiH u potčinjen položaj, što je također teško krivično djelo, itd. Zatim bi se zaredalo po entitetskim, kantonalnim i općinskim zakonodavnim i upravnim organima i tijelima uz masovna hapšenja svih onih koji su podržavali donošenje i provođenje separatističkih, segregatornih i diskriminatornih mjera i zakona suprotno Ustavu BiH. Potom, pošto bi bila pohapšena većina dužnosnika u upravnim i parlamentarnim, odnosno zakonodavnim tijelima, bili bi provedeni novi izbori.

Prethodno, Visoki predstavnik u BiH bi, kao osoba sa uvjerljivo najvećim ustavnim ovlaštenjima od svih dužnosnika u demokratskim društvima svijeta, u skladu sa ovlaštenjima i ustavnom obavezom štićenja ustavnog poretka BiH zabranio djelovanje svih političkih subjekata i pojedinaca koji su aktivno provodili i podržavali protivustavno ili “antidejtonsko” djelovanje.

Također, u skladu sa jasnim i izričitim uputama u presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav, ukinut bi bio trenutni model izbora po tzv. nacionalnom ključu, a izbori bi bili provedeni na principima građanske demokratije gdje svako ima jednako pravo i mogućnost da bira i da bude biran bez ograničenja. Sve ovo, naglašavam, provelo bi se u skladu sa važećim zakonima, presudama i Ustavom BiH koji nalažu procesuiranje i oštro sankcionisanje neustavnog djelovanja. Eh sad, zamislite kakav bi to udar na trenutni poredak bio kad bi se kod nas počeo poštivati Ustav?

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.