Kada god SDA koalira sa SNSD-om, to se predstavi kao stvar nužde

Koalicija SNSD-SDA-DF-SBiH u Srebrenici će vjerovatno biti predstavljena u javnosti kao stvar nužde. Uvijek se to predstavi tako kada SDA koalira sa SNSD-om ili HDZ-om. Poručio je to u izjavi za „Avaz“ predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ostali pri svom stavu

-Možda to danas u Srebrenici i jeste, s obzirom na drastično umanjen kapacitet povratničke populacije i bosanskohercegovačke biračke baze zbog bojkota ponovljenih izbora. Moram reći da sam na sastanku u Srebrenici prisutne pozivao da dobro promisle o bojkotu i potencijalnim posljedicama.

Oni su ostali pri svom stavu, barem većina njih. Mi iz SDP-a smo iznijeli jasan stav da zbog postupaka Bege Bektića kojeg smo isključili, mi smatramo da SDP svakako nema listu u Srebrenici i da ne izlazimo na izbore, ali i da ćemo podržati stav lokalne povratničke zajednice. Već na tom sastanku smo mogli čuti glasove onih koji drugačije misle, pa su tako pojedinci već tada otvoreno govorili da će prihvatiti mandate i učestvovati u radu Skupštine Opštine – ističe Nikšić.

Dodaje da na kraju možemo samo konstatovati da se većina koja vlada na državnoj i entitetskoj razini prelila i na nivo Opštine Srebrenica.

-Strah me kako bi botovske brigade “patriota” koji su zaduženi za branjenje svakog poteza SDA i napadanja SDP-a reagovali da je kojim slučajem SDP slično postupio. Kakvim li bi me samo imenima nazivali. Što se našeg odnosa prema Srebrenici tiče, SDP-ov prijedlog Zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu pušten je u proceduru u KS, uskoro će i u TK, a predložit ćemo ga i većini u FBiH.

Sistemske mjere pomoći

Tu su jasno izložene sistemske mjere pomoći Srebreničanima. Na kraju, očekujem od vladajuće koalicije da javnosti predoče sporazum na osnovu kojeg su formirali vlast i koje će koristi od ove koalicije imati povratnici u Srebrenicu – zaključuje Nikšić.