GO SDP Mostar

Kada će se procesuirati kradljivci izbora u Mostaru?

Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Mostara održao je danas press konferenciju pred Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije.

Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću (GV) Mostara pozvali su Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), kao i Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da izađu s informacijama o tome dokle je došla istraga oko podnesenih prijava zbog krađe na mostarskim lokalnim izborima.

Vijećnik SDP-a BiH u Gradskom vijeću Mostara Sanel Žuljević, koji je izjavu novinarima dao ispred zgrade županijskog Tužiteljstva, kazao je kako je puno neraščišćenih stvari ostalo nakon proteklih izbora u Mostaru te da nije dobro ići u izbor članova Izbornog povjerenstva Grada Mostara prije nego se rasvijetle te nepravilnosti.

Naime, na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara nalazi se i Odluka o raspisivanju natječaja za izbor članova Izbornog povjerenstva Grada Mostara.

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić istaknuo je kako je nedopustivo “da pojedinci koji su prekrajali izbornu volju građana Mostara danas trebaju biti imenovani u komisiju koja treba činiti novo Gradsko izborno povjerenstvo”.

– U cijeloj priči mi i Središnje izborno povjerenstvo i sud krivimo što nisu otvorili sve kutije u Mostaru jer, sigurni smo, da bi rezultati izbora u Mostaru bili drugačiji. Tužiteljstvo je to koje mora riješiti ova pitanja i dati odgovore na njih – poručio je.

Zalihić je kazao kako će na sjednici Gradskog vijeća Mostara zatražiti da se usvoji zaključak kojim će se od Tužiteljstva tražiti informacija što je do sada učinjeno po prijavama za izbornu prevaru, kao i zaključak da osobe obuhvaćene istragom, osobe koje su predmet istražnih radnji ili postoji osnova sumnje da su sudjelovale u prevari, ne mogu obnašati nikakvu funkciju u Gradskom izbornom povjerenstvu.

– Ako Gradsko vijeće Mostara većinom to ne izglasa, onda ćemo mi kao stranka tražiti pristup informacijama, obratit ćemo se Tužiteljstvu HNŽ-a da nam da uvid u kojoj je fazi istraga i što se na tome radi konkretno – kazao je Zalihić.

Na upit tko je imenovao komisiju za provedbu natječaja za izbor članova Gradskog izbornog povjerenstva, Zalihić je odgovorio kako je jasno da su vladajuće stranke dogovorili sastav komisije.

Po njegovim riječima, politička odgovornost je prije svega na Koaliciji za Mostar.

– Ali i HDZ je vrlo licemjeran u cijeloj ovoj priči, jer su u momentu završetka izbora digli halabuku i pričali o nezakonitim radnjama na izborima, podnosili su kaznene prijave, a sada vidimo da je jedini razlog bio to što su se prepali da neće dobiti gradonačelnika – istaknuo je Zalihić.

Dodao je kako je nakon što je HDZ BiH dobio gradonačelničko mjesto priča o izbornim neregularnostima utihnula te je pozvao HDZ BiH “da se sada priključi ovoj borbi”.

Uz održani press zapijepljen je i plakat ispred Tužiteljstva na kojem je pisalo „SDP u ime građana pita kada ćete procesuirati lopove s mostarskih izbora“. Isti plakat zalijepljen je i na vratima mostarske Gradske vijećnice.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu