Aner Žuljević oko Zakona o izmjenama i dopunama o ovršnom postupku

Kad sistem kolabira, odgovornost prebacujemo na građane

Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čiji prvi dio je održan 30. septembra.

Tada je rad prekinut nakon što se predsjedavajući Tomislav Martinović, zbog upitnosti kvoruma, konsultovao usmeno s predsjedavajućima delegatskih klubova.

U preostalom dnevnom redu su, među ostalim tačkama, izvještaji o reviziji finansijskog poslovanja javnih preduzeća, agencija, zavoda i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2017., 2018. i 2019. godinu, kao i izvještaji revidiranih budžetskih korisnika za 2019.

Zakon o izmjenama i dopunama o ovršnom postupku, komentirao je i obrazložio pomoćnik federalnog ministra pravde Damir Šapina.

Aner Žuljević, delegat Parlamenta FBiH osvrnuo se na ovaj Zakon i istakao da je on diskriminatorski.

“Ima dobrih stvari u ovom Zakonu, kvalitetnih rješenja, ali nismo riješili suštinski problem. Imamo diskriminacije, u slučaju da prođe, mislim da će se vraćati postupak na početak prevashodno zbog dijela komunalne privrede. Treba nam široki dijalog svih institucija u ovoj oblasti”, kazao je između ostalog Žuljević.

Naglasio je i da je pogrešna politika kolektivnih ugovora.

“Mi smo budžetski limitirali naplatu i građane stavili u red. Kad sistem kolabira mi odgovornost prebacujemo na građane kroz izvršni postupak. Mi nismo ovim zakonom dosegli nivo očekivanja da ljudi dođu i ovdje ulažu. Ne možemo reći građanima da se mogu obraćati institucijama, nisu Sudovi kasnili zbog obilnih slučajeva, već zato što nisu uredni registri“, ističe Žuljević.

Naglasio je kako je za da ovaj Nacrt Zakona dobije zeleno svjetlo, ali da se mora raspraviti o istom.

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o ovršnom postupku ali da za 60 dana bude održana rasprava.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.