Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Jučer smo se u Mostaru probudili kao izdajice Bošnjaka, a sinoć legli kao probosanska stranka

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je na svom Facebook profilu naveo kako je vrlo važno da su u Mostaru nakon 12 godina ipak održani izbori.

„Građani su rekli svoje, a mi smo pokušali na biračkim mjestima zaštiti njihovo pravo i osigurati da rezultat zaista bude odraz njihove volje. Uspjeli smo u značajnoj mjeri, ali ne potpuno.

Zahvalio bih se svima koji su iskoristili svoje pravo da glasaju, a posebno biračima BH bloka i PMP-a. Zadovoljan sam izbornim rezultatima BH bloka u Mostaru.

Osvajanjem značajne podrške u dijelovima grada sa različitom etničkom strukturom još jednom smo pokazali da smo partija svih građana, čuvar bosanskohercegovačke pluralnosti. Pozicionirali smo se i kao jedina mostarska stranka svih naroda.

BH blok bi trebao najmanje poduplati broj gradskih vijećnika u odnosu na mandate ljevice u zadnjem sazivu gradskog vijeća. Jučer smo se probudili kao izdajice Bošnjaka u jednom dijelu Mostara, odnosno kao Bosnjačka podvala u drugom dijelu Mostara.

Sinoć smo legli kao probosanska stranka sa haman identičnim programom za dobrobit Mostara kako tvrde u SDA. Ne sumnjam uopšte da ćemo i na drugoj strani biti poželjan partner, iako je Čović najavio bez ustezanja da pregovara sa Izetbegovićem i da očekuje da će HDZ imati gradonačelnika. Rekao bih ništa novo i ništa neočekivano.

Mi nismo varali i nećemo svoje birače. Bit će interesantno vidjeti koliko će gradskih vijećnika biti izabrano iz stranaka koje su pristale biti ikebana SDA-u na njihovoj listi. Poznavajući mašineriju i inžinjering SDA vrlo malo, možda samo poneki izuzetak da potvrdi pravilo.

O tome kako ćemo se postaviti u budućem Gradskom vijeću odlučit će organi partije kao i do sada u dogovoru sa svojim partnerima iz NS i PMP. Na našu odluku sigurno neće uticati pritisak onih koji su kampanju posvetili pljuvanju BH bloka naših članova i kandidata, da bi to sve naprasno zaboravili. E pa mi nismo“, naveo je Nikšić.