Jučer smo oborili rekord, vakcinisali smo 3.303 naša građanina

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić održao je vanrednu pres-konferenciju povodom procesa vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

“Problem gužvi koji je nastupio, kad uđete u vakcinalni punkt, tamo nema gužvi. Tamo sve savršeno teče, apsolutno nema zastoja. Gužve su nastupile zbog toga što se što se građani samoinicijativno javljaju, dolaze, bez da su pozvani. To je naš najveći problem. Sto puta smo do sada rekli da ne mogu doći oni koji nisu pozvani, koji nisu putem SMS ili Viber poruke dobili verifikaciju da će biti vakcinisani”, naveo je Vranić.

Kako je kazao, u Zetru dolaze osobe “koji nemaju verifikaciju”.

“I onda imate probem zbog toga što svi hoće da se vakcinišu. Mi nemamo niti smo ovlaštena služba koja ima neke svoje securityje ili policiju. Ja se danas zahvaljujem ministru Katici koji je izašao u susret. Sada imamo nekoliko patrola koje su zadužene za red. Građani dolaze nepozvani, to je najveći problem. Treći problem je softverski problem Zavoda zdravstvenog osiguranja koji nam je prvog dana vakcinacije napravio ogroman problem. Napravljen je ogroman propust od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja. Nisam zadovboljan ni radom ovog softverskog sitema koji je u zavodu zdravstvenog osiguranja”, poručio je Vranić.

Kako je kazao, ostalo je još 800 vakcina Pfizer za revakcinaciju.

“Jučer smo obili rekord, naše ekipe su radile produženo, vakcinisali smo 3.303 naša građanina. Pozivam građane da imaju razumijevanja. Kratko je pamćenje naših građana, od onoga dobroga do onoga, uslovno rečeno, lošega. Dok valjate i trebate onda ste dobri. Neće biti niko vakcinisan ko nije pozvan. Uzaludno će dolaziti i stajati, neće niko biti vakcinisan ko ne spada u kategoriju koja je pozvana”, naveo je Vranić.

Za danas je 800 građana pozvano za vakcinisanje preko aplikacije ZZO KS, uključujući 152 osobe na hemodijalizi i 16 osoba na peritonealnoj dijalizi, te 34 osobe sa transplantiranim organima. Sutra, 21. maja 2021. godine (petak) vakcinisat će se zaposleni u apotekama prema dostavljenim prioritetnim spiskovima JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutske komore za privatne apoteke.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.