Denis Bećirović

Još nismo dobili cjelovitu informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je na jučerašnjoj sjednici poslaničku inicijativu Senada Šepića (SDA) da se u dnevni red sjednice uvrsti tačka „Informacija o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, s posebnim naglaskom na napade na novinare“.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je inicijativu te usvojila zaključak prema kojem „Predstavnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u saradnji sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama pripremi cjelokupan izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, koji ćе biti predmet rasprave na tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, koja je planirana Orijentacionim planom rada za 2016.godinu, te će o tome izvijestiti domove“.

Poslanik Denis Bećirović (SDPBiH) je tokom diskusije kazao da, sa stanovišta same inicijative i njenog sadržaja, nema nikakvih zamjerki.

Međutim, podsjetio je da je prije manje od godinu dana, predložio tačku koja nosi isti naziv kao što je inicijativa koju je sada predložio Šepić.

– Tom prilikom usvojili smo dva zaključka. U drugom zaključku stoji „Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 30 dana dostavi na razmatranje cjelovitu informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija u BiH“. Mi još  takvu informaciju nismo dobili. U roku od godinu dana dva puta ista tačka, isti prijedlozi, što je pomalo i nezabilježen presedan – kazao je Bećirović, dodajući da će SDP podržati Šepićevu inicijativu.

Pozvao  je Kolegij Predstavničkog doma da se poslanicima dostavi informacija o usvojenim zaključcima i inicijativama u Predstavničkom domu, a koje je trebalo realizirati  Vijeće ministara, te da dobiju pregled šta je od toga realizirano, a šta nije.

Poslanici su obavili raspravu i o inicijativi Denisa Bećirovića (SDPBiH) kojom se „zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 150 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, sačini i usvoji program integracije BiH u Evropsku uniju i dostavi ga Predstavničkom domu“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.