Stečaj preduzeća

Još jedna pljačka radnika

Primjena važećeg Zakona o stečajnom postupku u FBiH i drugih zakona omogućuje stečajnim sudijama i upravnicima da prije svega izmiruju dugove prema bankama i Poreskoj upravi, a da se samo dio radničkih dugova namiri i to ako za to preostane novaca

Slika

Nakon neuspjele i u većini slučajeva kriminalne privatizacije, aktualni stečajevi preduzeća su još jedna pljačka radnika.

Zbog toga zahtjevamo da se odmah donese Zakon o privremenoj zabrani  prodaje imovine stečajnih dužnika i da se na taj način zaustavi još jedna pljačka radnika preduzeća u kojima se vodi stečajni postupak. Primjena važećeg Zakona o stečajnom postupku u FBiH i drugih zakona omogućuje  stečajnim sudijama i upravnicima da prije svega izmiruju dugove prema bankama i Poreskoj upravi, a da se samo dio radničkih dugova namiri i to ako za to preostane novaca.

Tražimo da, za vrijeme trajanja zabrane prodaje imovine stečajnih dužnika,  Parlament FBiH po hitnoj proceduri usvoji  izmjene člana 33. Zakona  o stečajnom postupku („Sl.novine FBiH“ broj 29/03), kao i potrebne izmjene u drugima zakonima a kojima će se osigurati da se radnici preduzeća u stečaju sa svim  svojim potraživanjima  iz radnog odnosa tretiraju kao stečajni povjerioci viših isplatnih redova, odnosno da se prije svih imaju namiriti potraživanja radnika.

Naime, sadašnji Zakon predviđa da se „prije ostalih stečajnih povjeritelja…namiruju povjerioci stečajnog dužnika sa potraživanjima iz radnog odnosa za posljednjih osam mjeseci do dana otvaranja stečajnog postupka…“ Primjena ovoga člana Zakona u praksi najčešće se svodi na izmirenje dugova prema bankama, poreskoj upravi i drugim velikim povjeriocima, a za radnike ostaju mrvice, a najčešće ništa.

Radnici su najmanje krivi za pokrenute stečaje i propast preduzeća i ne treba da najveći teret i ovoga puta padne njima na leđa. Naše predložene izmjene Zakona o stečajnom postupku i drugih vezanih zakona, bi to onemogućile i u ovom procesu zaštitile obespravljene radnike.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.