Jesu li su na pomolu promjene u Općinskom vijeću Ilidža?

Nakon nešto više od 17 mjeseci od konstituisanja i 13 redovnih sjednica, koliko je održao aktuelni saziv Općinskog vijeća Ilidža, dio vijećnika i vijećnica OV Ilidža organizovao je radni sastanak sa osnovnom temom dnevnog reda – rad OV Ilidža izabranog na mandatni period 2016-2020.

Na radnom sastanku prisustvovali su predstavnici klubova u OV Ilidža: BPS – nezavisni vijećnik Mirsad Madeško, Klub nezavisnih vijećnika Tarik Stambolić i Nermin Muzur, Prva stranka, Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH i Demokratska fronta.

Neposredan povod za održavanje spomenutog sastanka jeste nedavno raspravljana tačka dnevnog reda OV Ilidža – Informacija o radu Općinskog vijeća Ilidža za 2017.godinu. Na osnovu ove tačke može se zaključiti da se Vijeće, koje predvodi većina sa SDA na čelu, u prethodnom periodu nije u dovoljnoj mjeri bavilo temama koje se tiču razvoja naše lokalne zajednice i poboljšanja životnih uslova svih građana, da postoji veliki broj zaključaka Općinskog vijeća koji nisu realizovani te da nije organizovana nijedna od nekoliko predviđenih tematskih sjednica – poput one o stanju u oblasti sigurnosti, o komunalnoj čistoći, o turizmu i kulturnom naslijeđu, o razvojnoj komponenti ilidžanske privrede, o stanju u oblasti koncesija…

Dignitet Vijeća, istaknuli su prisutni, prilično je upitan, jer se funkcija vijećnika svela na puko informisanje javnosti o trenutnom stanju i stanju kakvo bi(smo) željeli. S jedne strane, tu je kritikovanje, koje se ne doživljava kao konstruktivno, a s druge strane, tu je neupitna podrška bez udubljivanja u materiju, čime se funkcija vijećnika svodi na bavljenje poslovima kojima bi se, po prirodi stvari, trebali baviti savjeti mjesnih zajednica – stvari poput zamjene rasvjetnih sijalica, nedostajućih šahtova, saniranja pukotina na cestama i slično.

Značajnije vijećnićke inicijative i pitanja, posebno ona koja dotiču budžet, regulacione planove ili koncesije, redovno nailaze na blokadu većine u OV pod kontrolom načelnika Senaida Memića, ostaju bez odgovora ili završavaju uz odgovore u kojima preovladavaju ključne riječi: nenadležnost, nemogućnost, nepoznavanje…

U namjeri da se rad Vijeća popravi, te da ostatak mandata iskoriste za ispunjavanje predizbornih obećanja u vezi sa boljim životnim uslovima svih građana Ilidže, bez obzira u kojoj mjesnoj zajednici žive, prisutni vijećnici iz ovih klubova su dogovorili da se sastanci poput ovog nastave, te da se izradi svojevrstan programski dokument na osnovu kojeg će pozvati i ostale vijećnike i vijećnice na zajednički rad za dobrobit svih građana Ilidže, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.