Jesu li SDA i HDZ iznad odluka Parlamenta BiH?

U povodu izjave predsjednika HDZ Dragana Čovića da očekuje da će sredinom maja doći do intenziviranja pregovora izaslanstava HDZ BiH i SDA i predstavnika međunarodnih institucija o izmjenama Izbornog zakona BiH, dužni smo reagovati i postaviti nekoliko pitanja.

Prije svega važno je reći da je Parlament BiH samo dva dana prije ove izjave imenovao Interresornu radnu grupu koju čine prestavnici klubova iz Doma naroda i stranačkih klubova iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Da li to znači da je imenovanje ove radne grupe samo predstava za javnost i alat za smirivanje javnosti koja je burno reagovala na tajne vaninstitucionalne pregovore između lidera nacionalnih stranaka i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice.

Dužni smo postaviti pitanje i šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasadoru Sattleru, kao i američkom ambasadoru Nelsonu, da li su oni prestavnici međunarodnih institucija koje Čović pominje i da li podržavaju ignorisanje institucija BiH i njenih radnih tijela na način kako Čović najavljuje?

SDP BiH će se nastaviti zalagati za transparentan proces vođenja pregovora o izmjeni Izbornog zakona koji će se voditi u državnim institucijama, a u koji će biti uključeni predstavnici građana iz Parlamenta BiH, ali i javnost, mediji, nevladine organizacije i posebno naglašeno članovi CIK-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu