Lana Prlić

Jednoglasno usvojen prijedlog Zakona o registru pedofila u PD Parlamenta FBiH

Zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prić je izrazila zadovoljstvo, nakon što je, konačno, usvojen Zakon o posebnom registru lica pravnosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolnih sloboda i morala nad djecom i maloljetnicima.

Nakon četiri godine otkako je Zakon o posebnom registru licu pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolnih sloboda i morala nad djecom i maloljetnicima u parlamentarnoj proceduri je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zakon sam predložila sa kolegama Anerm Žuljevićem i Jasminom Duvnjakom u prošlom mandatu, te nakon javne rasprave i konsultacija sa ministrom pravde Vedranom Škobićem ovaj Zakon je usvojen u ovom Domu.

Još preostaje usvajanje u Domu naroda. Amandmanima ministarstva pravde ovaj Zakon je usklađen sa drugim zakonima i Ustavom, kao i amandmanima kolege Denisa Gratza, kolega Žuljević i ja smo kao predlagači prihvatili te amandmane, što je pokazalo spremnost i kolega i ministarstva da Zakon bude što bolji.

Za ovaj Zakon je zaslužna i Adna Hanić-Zalihić, koja mi je kao ekspertica pomogla napisati ovaj Zakon, usuglasiti i pratila cijelu proceduru.

Nadam se da će ovaj Zakon biti brzo usvojen i u Domu Naroda te početi sa implementacijom što bi značilo da napokon i u FBiH budu djeca zaštičena od ovih prestupnika – pedofila. Registar će biti tajan i trajan. Registar nalaže da su institucije prilikom prijema u radni odnos za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta s djecom dužne provjeriti kandidate da li se nalaze u ovom registru.

Ova mjera je ključna kako bi se spriječilo da presuđeni prestupnici budu u institucijama gdje naša djeca i maloljetnici provode većinu svog dana, te da budu sigurna.

Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli donošenju ovog Zakona, te kolegama koji su podržali i Nacrt i Prijedlog ovog zakona u Predstavničkom domu. Put je bio dug, i nadam se da će se ubrzo ovaj Zakon usvojiti i Dom naroda“, navela je Prlić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.