Denisa Sarajlić-Maglić

Jedno tehničko pitanje bespotrebno se pokušava politizirati

Nešto što je tehničko pitanje ne može pretvoriti u ustavnu reformu ili teritorijalnu reorganizaciju bilo države, bilo Federacije BiH.

Slika

Ovdje se radi o tome da se jedno tehničko pitanje potpuno bespotrebno pokušava politizirati – kazala je danas Agenciji  Fena Denisa Sarajlić-Maglić, iznoseći stav SDP-a BiH u vezi s prijedlogom izmjene sastava radnih grupa za evropske integracije. 

Naš stav je bio, navela je ona, da Ustav BiH jasno kaže da je vanjska politika nadležnost države i da evropske integracije u tom smislu treba voditi isključivo država. 

Po njenim riječima, postojeće strukture koje su uspostavljene 2008. i 2009. godine su do sada neometano funkcionirale i "smatrali smo da ukoliko promjene neće voditi boljoj funkcionalnosti i efikasnosti tih struktura, da nema potrebe da ih mijenjamo". 

– Naš stav je da se, u svakom slučaju, nešto što je tehničko pitanje ne može pretvoriti u ustavnu reformu ili teritorijalnu reorganizaciju bilo države, bilo Federacije. Isto tako je jako važno znati da Evropska unija ne pregovara s etničkim grupama, Evropska unija ne pregovara s nižim nivoima vlasti, nego isključivo s državom, odnosno s onim pregovaračkim strukturama koje država vodi, a koje se uspostave unutar države – kazala je Sarajlić-Maglić. 

Dodala je da insistiranje na uvođenju kantona u ta zajednička tijela dosad je rezultiralo odgađanjem četiriju sastanaka pododbora, što predstavlja kršenje međunarodne obaveze koju smo stekli stupanjem na snagu Privremenog sporazuma s EU. 

– Time se također ugrožava stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno u konačnici podnošenje aplikacije za članstvo u EU. Smatramo da mi u ovom trenutku ne možemo to priuštiti. To bi bio presedan u istoriji pregovora s EU da se zbog ove vrste unutrašnjih razmirica dođe do obustave Privremenog sporazuma – kazala je Sarajlić-Maglić. 

Po njenim riječima, o učešću kantona u zajedničkim tijelima se može razgovarati, ali isključivo kroz sistem koordinacije koji bi se odvijao na nivou Federacije BiH, na način da svi kantoni imaju usaglašen stav na nivou Federacije s kojim onda mogu dolaziti i uključiti se u rad zajedničkih tijela. 

– Međutim, mi ne možemo pristati da se u istu ravan dovode država i kantoni. Država mora voditi, koordinirati proces evropskih integracija i razlog zašto EU uopšte od nas traži da unesemo izmjenu u sistem koordinacije, odnosno mehanizam koordinacije, da bi taj sistem bio učinkovitiji. A uvođenjem kantona mi smatramo da bi se sistem dodatno usporio i zakomplikovao bi se proces donošenja odluka – kazala je Sarajlić-Maglić. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.