Nermin Nikšić za TV1

Jedina dva puta kad HDZ nije bio u vlasti, jeste kada je SDP pobijedio i odlučivao

Osvrnuvši se na samom početku emisije na današnji sastanak lidera političkih stranaka s ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH, s fokusom na popunu Doma naroda FBiH, Nikšić je kazao kako je atmosfera tokom razgovora bila prilično korektna.

– Međutim, ne vidim mogućnost primicanja stavovima ukoliko se zaista ne iskaže spremnost na određeni kompromis i dogovaranje. Imamo suprotstavljene pozicije i ja iskreno, kad bih morao dati prognozu, ne očekujem da će tu baš biti nekih spektakularnih pomaka – dodao je Nikšić.

Na pitanje zašto smatra da SDP-ov kandidat Denis Bećirović ima najviše šansi da uđe u Predsjedništvo BiH.

– Mislim da je on kroz svoj rad u Državnom parlamentu pokazao vjerodostojnost i spremnost da se zalaže za sve građane u BiH, da kao parlamentarac i u situacijama kada ostane u manjini i kontra velikog broja zastupnika, zastupa određene principe i stavove koji se danas pokazuju kao stavovi vrijedni jedne vjerodostojnosti i naslijeđa koje vuče kao član SDP-a BiH, i kao čovjek kojem je BiH iznad svega – rekao je Nikšić.

Mišljenja je kako je Bećirović i dosad pokazao svojim djelovanjem da će biti član Predsjedništva koji će se boriti za interese svih građana i naroda.

– Siguran sam da će kao član Predsjedništva interese države staviti i iznad SDP-ovih i vlastitih interesa – kazao je Nikšić.

Na pitanje zašto su iz SDP-a zatražili podršku A-SDA i predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića, te znači li to da ne biraju čiju će podršku dobiti.

– Kad smo se opredjeljivali za ovu kandidaturu, rekli smo kako Denis neće biti samo kandidat SDP-a, nego i drugih političkih partija. Ovo su političke partije koje su prve došle u situaciju da donesu odluku na svojim organima i potpišu podršku. I to neće uopšte biti jedine političke partije koje će stati iza kandidature Denisa Bećirovića – pojasnio je Nikšić.

Iz A-SDA su, navodi, Bećiroviću dali podršku kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH jer su u onome što je radio kao zastupnik u Parlamentu BiH prepoznali da može biti osvježenje.

– Dakle, ne radi se ni o kakvoj koaliciji. Tu će biti još raznih političkih partija koje ovih dana donose odluke na svojim organima o tome i bit će interesantno u narednih desetak dana vidjeti ko će sve stati iza Bećirovića, a siguran sam da će biti 8-9 političkih partija koje će stati iza njegove kandidature, plus oni koji to iskazuju kao udruženja građana, poput Srpskog građanskog vijeća ili pojedinaca – ističe Nikšić.

Uslijedilo je pitanje: “Je li SDP dio Plana B lidera HDZ-a Dragana Čovića, kako to tvrdi lider DF-a Željko Komšić?”.

– Pa dobro bi bilo da čujemo šta je to Plan B. Da vidimo šta je plan A, koliko tih planova ima. SDP BiH nije dio nikakvog plana koji podrazumijeva nekakav dogovor sa HDZ-om. Da se razumijemo, SDP dva puta kad je odlučivao o tome, HDZ nijednom nije bio dio vlasti – dodaje Nikšić.

Naglašava kako HDZ nije važan zato što je Dragan Čović član Predsjedništva BiH.

– Ja mislim da je HDZ važan zato što su mu sve pozicije u vlasti, kad su u pitanju finansijski tokovi, isporučene upravo u onom trenutku kad je vlast konstituisana od strane SDA i DF-a. DF je vidjela šta je napravila i poslije određenog perioda izašla je iz vlasti, ali tad je HDZ postao važan, jer kompletna struktura vlasti u BiH kad su u pitanju finansije isporučena je HDZ-u – dodao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega, nakon silnih priča o ujedinjenju ljevice i vrlo žestokih reakcija i optužbi DF-a i GS-a, zbog čega SDP ne uzvraća jednakom mjerom, Nikšić je kazao da “na svakih pet njihovih napada SDP jednom odgovori”.

– Zašto je njima važan SDP? Pa vjerovatno zato što se ne bave ovim drugim. Ja ne pamtim kad sam čuo od njih da su neku kritiku uputili na račun aktuelne vlasti. Valjda je u vlasti sve u redu, a problem samo u SDP-u? Ponekad na račun HDZ-a i SNSD-a, vrlo rijetko ili nikako SDA. Dakle, ljudi jednostavno imaju problem sa jačanjem SDP-a – naveo je Nikšić.

Kako gledate na koaliciju DF-a i GS-a?

– Podržavam. Neka osvoje što više glasova da imamo što veći kapacitet sutra za formiranje vlasti.

Upitan smatra li opasnim savez predsjednika HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragana Čovića i Milorada Dodika, Nikšić je kazao da “oni svojim djelovanjem ustvari pokazuju koliko su destruktivni.”

– To je destruktivno po državu, a samim tim možemo tretirati i da je opasno. Uostalom, posljednja njihova akcija kad su u Domu naroda Državnog parlamenta spriječili izglasavanje izmjena Izbornog zakona, kada su u pitanju fer i pošteni izbori, gdje su blokirali donošenje zakona o elektronskom brojanju, videonadzoru i identifikaciji birača pokazuje koliko to može biti opasno i destruktivno po državu BiH. Ali, ja tu ne vidim ništa novo. Pa, mislim, već deset godina je javna tajna kako su SNSD i HDZ u koaliciji i kad god mogu, oni zajedno i djeluju – ističe Nikšić.

Prema njegovim riječima, Dragan Čović je produžena ruka Milorada Dodika u aktuelnoj vlasti.

– S druge strane, imate one koji su uvijek u koaliciji sa HDZ-om, poput SDA, koji će uvijek, pa i 2018., ukoliko bude u situaciji da bira, izabrati HDZ za partnera. To pokazuje historija unazad 25 godina. Jedina dva puta kad HDZ nije bio u vlasti, je kada je SDP pobijedio i odlučivao. Očito je i da se skreće priča sa aktuelnog stanja. Naša je želja da se priča o stvarnim životnim problemima. – navodi Nikšić.

Posljednje pitanje upućeno Nikšiću bilo je kako komentariše istupe Željka Komšića “koji nerijetko spočitava kriminal pojedincima u redovima SDP-a”.

– Niko u SDP-u, od mene pa nadalje, nema pravo od SDP-a ili od bilo koga drugog tražiti zaštitu ako je uradio nešto nezakonito. Ali, ni ja, ni bilo ko drugi nije taj koji će odlučivati ko je u ovoj zemlji kriminalac. Mi se upravo protiv toga borimo, da imamo nepristrasno pravosuđe. Pa već godinama, otkad nisam premijer, ja sam izložen stalnim pakovanjima, lažima, namještanjima paraobavještajnih struktura SDA, njihovih policijskih struktura i tužilaštava, koji očito imaju podršku i u nekim ljudima koji nisu samo u krugu SDA – rekao je Nikšić.

Problem je u tome što prijave, kako ističe, očito nisu utemeljene na zakonu i ne postoje dokazi.

– I nijedna nije završila ni optužnicom, a ne osudom. Dakle, za koga se god utvrdi da je nešto uradio nezakonito, treba da odgovara pred institucijama ove države, a ne pred partijskim ili onima koji sjede u kafani pa smišljaju koga će sad pozvati na odgovornost – zaključio je Nikšić.

vijesti.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.