Saša Magazinović

Je li OHR svjestan posljedica odluka koje donosi?

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine komentirao je sadržaj nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine koje je danas ekskluzivno objavila TV N1, a koje će, navodno, nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Prije svega, veli Magazinović, postavlja se nekoliko pitanja na koje OHR mora da odgovori:

– Zašto se OHR bavi isključivo „presudom Ljubić“, a ne i brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava?

– Zašto nova diskriminacija, i to onih koji su matematski gledano etnička manjina na nekom prostoru već sada i oduzimanje jednakog prava u odnosu na osobe iste etničke grupe koji žive u drugom dijelu BiH?

– Da li su u OHR-u svjesni da je naredni korak da kantonalne vlade, na istom principu broja stanovnika jedne etničke grupe koji promovira OHR, postanu jednonacionalne, kao i rukovodstva skupština kantona?

– Zbog čaga, pored do sada etničke diskriminacije, uvode i teritorijalnu?

– Na kojim evropskim principima i vrijednostima je sve ovo zasnovano?

– Da li OHR proglašava Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma implementiranim, odnosno povratak završenim, pošto to do sada niti jedna institucija nije uradila, a znamo da do tada vrijedi popis iz 1991. godine?

Magazinović dodaje da u razgovorima „koji sa strane OHR na momente liče na trgovinu“ se kaže da jedni dobijaju fer i poštene izbore i deblokadu formiranja vlasti u FBiH, a drugi promjenu pravila za popunu Doma naroda FBiH.

„Kao da fer i pošteni izbori i ukidanje blokada nije interes društva u cjelini, nego samo opozicije. Argument da će svi dobiti nešto i da niko neće biti potpuno zadovoljan liči na pijacu, a ne na nekoga ko bi trebao biti pravni autoritet i zaštitnik vrijednosti. Ovo je po prvi put da OHR radi na rješenju u koje ni sam nije siguran, ni u smislu pravne održivosti, ni u smislu vrijednosti koje predstavlja“, zaključuje Magazinović.

Radio Sarajevo

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.