Segmedina Srna-Bajramović za agenciju Patria

Javnost će teško prihvatiti novo ime za gradonačelnika Sarajeva

Nakon fijaska sa izborom Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva i njegovog oštro intoniranog pisma predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću u kojem nedvosmisleno poručuje da je svjestan igara koje su se vodile oko njegovog izbora, ne stišavaju se reakcije. Bogićevića je predložila Socijaldemokratska partija BiH, a cijela procedura s izborom ali i nastavkom konstituirajuće sjednice je zaustavljen. Iz SDP BiH nema naznaka u kojem smjeru će se odvijati priča o gradonačelniku Sarajeva. Na njima je odgovornost da se taj proces okonča pa i pod cijenu potpune promjene rukovodstva GV i nekih ranijih dogovora koalicionih partnera.

Koga god da SDP BiH predloži na tu poziciju nosit će teret ranijeg neuspjeha i poraza samog SDP BiH. Kao jedno od imena kojima se u sarajevskim kuloarima licitira je i zastupnica u Skupštini KS Segmedina Srna-Bajramović. Na pitanje da li je kandidatkinja za tu poziciju Srna-Bajramović je vrlo jasno obrazložila kako vidi sve ono što se dešavalo proteklih dana.

“Neizmjerno sam tužna i razočarana zbog činjenice da smo zbog političkih trgovaca i petljanaca izgubili priliku da jedna takva moralna veličina kao što je Bogić bude gradonačelnik Sarajeva, čime bi se poslala nevjerovatno važna poruka kako u BiH tako i okruženju. Kako sam cijeli svoj život potpuno svjesna vlastitih kapaciteta, nikada u životu nisam dopustila da moje ambicije prevaziđu kontekst istih bez obzira koji sam posao radila u datom momentu. Nakon Bogića, pokvareno je da bilo ko licitira sa bilo kakvim imenima u okviru postojećih politika, jer je jasno da je nemoguće pronaći kandidata koji će adekvatno zamijeniti njegovu kandidaturu”, navodi ona.

Prije svega, jasno je da se ne radi o imenu, nego o grandioznoj biografiji i moralnoj vertikali koji je sve suprotno od politike koja se s njim poigrala, kaže Srna-Bajramović.

“Stoga, apsolutno ne želim biti predmet spekulacija bilo kakve kandidature, jer mi to predstavlja valjanje u blatu neprihvatljivih odnosa politike, iz kojih je i sam Bogić u svojim pismima javnosti dostojanstveno izašao. Potpuno podržavam sva njegova obrazloženja, koja sam nažalost osjetila i sama mjesecima prije njega, ali sam nekako potajno vjerovala kako postoji mrva sanse da sve politike u vremenu pandemije pokažu minimum zrelosti u konsenzusnom prihvatanju nekoga ko se nametnuo kao mogući reformator politike u glavnom gradu BiH”, kazala je.

Na pitanje da li joj je poznato da su još neka imena iz SDP BiH u opticaju, kaže da “komentarisanje bilo čijeg imena za mene je jednostavno prihvatanje sudjelovanja u političkoj močvari, što iskreno ne želim”.

Ističe da oni koji su sve vodili od početka treba i da završe.

“Javnost će teško prihvatiti svako novo ime, ali se nadam da će odgovorni uspjeti pronaći nekoga ko se maksimalno može približiti Bogiću u smislu svih njegovih kvaliteta”, zaključila je Srna-Bajramović.