Javno-privatno partnerstvo koristiti za razvoj infrastrukture

Općina Stari Grad je prva općina u Kantonu Sarajevo koja će iskoristiti pogodnosti Zakona o javno-privatnom partnerstvu za razvoj infrastrukture. Na današnjoj sjednici Vijeća Općine odlučeno je da će se na taj način graditi podzemne garaže prekoputa Vijećnice, u ulici Avdage Šahinagića. Radi se o investiciji vrijednoj više od šest miliona KM. Tim povodom javnosti se obratio i Irfan Čengić, vijećnik SDP BiH i dopredsjedavajući Vijeća Stari Grad:

„Odlučili smo se za izgradnju garaže putem javno-privatnog partnerstva jer će na taj način privatni investitori izgraditi garažu koja će biti na usluzi građanima, a ostati će u vlasništvu Općine. Uz to Općina će također ostvarivati dodatne prihode, koje će moći ulagati u daljnji razvoj infrastrukture. Na dobitku je i privatni investitor i Općina, a najveću korist ostvaruju građani kojima je prijeko potreban parking prostor na ovom lokalitetu.

Javno-privatno partnerstvo je velika prilika za našu državu da brže realizuje izgradnju autoputa i druge infrastrukturne projekte od kojih će građani imati direktnu korist. Aktuelna vlast pokazuje potpunu nezainteresovanost za ovaj vid gradnje i investiranja, te se radije okreću prodaji državnog blaga privatnicima. To međutim ne treba da nas obeshrabri, danas je Stari Grad pokazao da se javno-privatno partnerstvo može realizovati izuzetno kvalitetno i na lokalnom nivou. Pozivamo lokalne zajednice da ne čekaju na angažman i pomoć viših nivoa vlasti, nego da djeluju proaktivno i sami pokrenu i realizuju infrastrukturne projekte po ovom modelu“, poručio je Irfan Čengič.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu donesen je na nivou FBiH i na nivou Kantona Sarajevo u periodu dok je na vlasti bila administracija SDP-a. Nažalost, dolaskom nove vlasti na čelu sa SDA nije nastavljena procedura izrade i usvajanja neophodnih podzakonskih akata, zbog čega nemamo dovoljno ovakvih pozitivnih primjera. Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahimagića će biti prva investicija ovog tipa u Kantonu Sarajevo.