Javno-privatno partnerstvo je alternativa privatizaciji i način da sačuvamo imovinu države

U narednom mandatu stranke ljevice će predložiti zakonsko rješenje koje će na principu javno-privatnog partnerstva očuvati benefite države, spasiti kompanije i otvoriti vrata ulagačima, poručeno je na okruglom stolu o javno-privatnom partnerstvu. Socijaldemokratska partija (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom razvijaju novu zajedničku politiku o javno-privatnom partnerstvu i ovaj okrugli sto bio je upravo dio te inicijative.

Uvodničari na okruglom stolu bili su Irfan Čengić i Adnan Šteta u ime SDP BiH, te Edin Abdulrahmanović u ime DF-a. Raspravom je moderirao Mladen Popović u ime Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) kao glavnog pokrovitelja.

„Javno-privatno partnerstvo (JPP) je najbolja alternativa privatizaciji i lošem upravljanju javnim preduzećima. U dvije decenije iza nas pokazalo se da je vlast najčešće loš i neodgovoran gazda, te da državna preduzeća neminovno prije ili kasnije padaju u ralje nepotizma i korupcije. Jedino lošije rješenje je privatizacija u kojoj se neizbježno pojavi plejada sumnjivih pojedinaca i kompanija kojima se skoro besplatno daje državna imovina. Sve to je na kraju rezultiralo rasprodajom i likvidacijom firmi s ciljem brzog bogaćenja pojedinaca.

Da smo poslije rata išli u projekte javno-privatnog partnerstva, umjesto privatizacije, danas bi desetine hiljada radnih mjesta bilo sačuvano, država bi i dalje imala imovinu u svojim rukama i naša ekonomija bi bila daleko stabilnija. Mnoge prilike su propuštene ali nije kasno da spasimo najvrijednija preduzeća koja imamo. U narednom mandatu SDP BiH će sa svojim partnerima raditi na unaprjeđenju zakonske regulative i kreiranju sistema pogodnog za razvoj javno-privatnog partnerstva i privlačenje novih investicija kroz ovaj koncept“, poručio je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Na okruglom stolu je vođeno i dosta rasprave o tome koji su razvojni potencijali javno-privatnog partnerstva, te da se ono ne svodi samo na spašavanje postojećih preduzeća. Ovim konceptom mogu se osigurati investicije za brojne projekte za koje država nema dovoljno novca i to na obostrano zadovoljstvo kako građana, tako i investitora. Najpozitivnije od svega je to što država kroz ovaj vid partnerstva zadržava postojeću i dobiva novu imovinu.

„Javno privatno partnerstvo je ekonomija budućnosti za našu domovinu. Moramo slijediti primjere dobre prakse iz regiona ali i Evrope. Kao osoba koja dolazi iz realnog sektora moram istaći da sam ubijeđen da će mnoge kompanije biti zainteresovane za ovaj vid projekata jer se često radi o dosta sigurnom i stabilnom profitu.

Iskustvo u poslovanju sa domaćim i stranim kompanijama i investitorima nalaže mi da upozorim kako se problem jednako krije i u regulativi i u implementaciji zakona. Bezbroj puta sam svjedočio slučajevima povlačenja investitora nakon što se suoče sa komplikovanom i neefikasnom administracijom. Naše rješenje, rješenje koje ponudi ljevica, u svojoj suštini mora imati jednostavan i otvoren put za investitora. Tako ćemo obezbijediti nova radna mjesta i privući novac u našu zemlju“, ističe Adnan Šteta, čovjek sa iskustvom u menadžmentu velikih trgovačkih lanaca i kandidat SDP BiH za Parlament FBIH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.