Djeca su naša budućnost

Javna tribina o vršnjačkom nasilju u organizaciji Foruma žena SDP BiH

U organizaciji Foruma žena (FOŽ) Općinske organizacije Socijaldemokratske partije BiH Novo Sarajevo, uz podršku Kantonalnog odbora FOŽ SDP BiH Sarajevo u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je javna tribina pod nazviom „Vršnjačko nasilje kao odraz stanja u društvu – vršnjačko nasilje kako ga spriječiti“.

Na početku tribine okupljenim su se obratili predsjednik OO SDP BiH Novo Sarajevo Miroslav Živanović i potpredsjednica SDP BiH Segmedina Srna-Bajramović.

Tok održavanja tribine vodio je ka pronalasku mjera za preventivno djelovanje u cilju sprječavanja vršnjačkog nasilja, koje je prisutno u bh. društvu i Sarajevu kao glavnom gradu države. Uvodna izlaganja na temu iznijeli su eminentni stručnjaci iz oblasti psihologije, kriminalistike i kriminologije.

Tribini su, pored članica Foruma žena svih općinskih organizacija SDP BiH sa područja Kantona Sarajevo, prisustvovali i predstavnici Vijeća roditelja, nastavnog osoblja škola iz Novog Sarajeva, te zainteresovani građani ove općine.

foz ns2

Javna tribina je bila od izuzetnog značaja za prisutne, s obzirom na ekspanziju vršnjačkog nasilja u našem društvu.

Tribina je polučila konkretne zaključaka i potrebe, a neki od njih su: Osnivanje Centra za zdravo djetinjstvo i Centra za zdravo roditeljstvo, ojačavanje kadrovske infrastrukture i formiranje timova sastavljenih od psihologa, socijalnih radnika i pedagoga, izmjena i smanjenje obima nastavnih planova i programa, te povratak odgojne komponente u škole kao i evaluacija nastavnog kadra u smislu uvođenja sistema ocjenjivanja istih.

Također, učesnici javne tribine tražili su primjenu postojećih zakonski rješenja i preporuka UNICEF-a koje se tiču pristupa odgoju djece i primjene i poštivanja dječijih prava.

Na kraju tribine učesnici su poručili da djeca jesu naša budućnost, a zdrav i obrazovan naraštaj je preduslov za razvoj svake uspješne države.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.