Prikupljen veliki broj kvalitetnih prijedloga

Javna rasprava o budžetu Općine Stari Grad Sarajevo

Općinska organizacija SDP Stari Grad Sarajevo organizovala je javnu raspravu o budžetu Općine za 2016. godinu. Rasprava je održana u Hotelu Europa, a odazvali su se zainteresovani građani i predstavnici udruženja. Prikupljeno je mnoštvo novih kvalitetnih prijedloga za koje će se SDP zalagati u narednom periodu.

Javna rasprava dio je projekta „Naš budžet – naša stvar“ kojim se nastoji što veći broj građana aktivno uključiti u odlučivanje o načinu trošenja javnog novca.

„Naročito nam je drago što su se odazvali predstavnici desetak udruženja koje vidimo kao svoje partnere, zaštitnike socijalno ugroženih i organizacije koje su od velikog interesa za našu Općinu. Mi moramo naći prostor u budžetu za mlade, vatrogasce, humanitarna društva, kulturno-umjetnička društva i zanatlije“, izjavio je Malik Garibija, predsjednik SDP Stari Grad koji je i rukovodio javnom raspravom.

Uvodničari u raspravu su bili Irfan Čengić, šef Kluba vijećnika SDP Stari Grad i generalni sekretar SDP BiH, te Anel Duganhodžić, predsjednik Komisije za budžet i finansije. Oni su dali ekonomski i politički uvid u Izvještaj o izvršenju budžeta za 2015. i Nacrtu budžeta za 2016. godinu. Skupu se obratio i Igor Kamočaji, predsjednik SDP Kantona Sarajevo koji je pozdravio ovakve aktivnosti i pozvao prisutne da se svojim prijedlozima uključe i u kreiranje budžeta Kantona.

Svi prijedlozi prikupljeni na javnoj raspravi, info stolovima i kampanji od-vrata-do-vrata će biti sistematizrani i pretočeni u konkretne zahtjeve Kluba vijećnika SDP BiH Stari Grad Sarajevo.