Sasatanak u Gradskoj upravi sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH

Jasmin Imamović predao dvije inicijative za poboljšanje poslovnog ambijenta

U zgradi Gradske uprave je održan sastanak Gradonačelnika Tuzle sa predsjednikom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnanom Smailbegovićem. Sastanku je prisustvovao i predstavnik poslodavaca Eldin Tabučić te predstavnici Grada Tuzla. Uglednim gostima, poslodavcima čije firme zapošljavaju po sedam hiljada ljudi, (Prevent i Bingo) gradonačelnik Jasmin Imamović predao je dvije inicijative, koje se odnose na izmjenu propisa iz nadležnosti Federacije BiH, a koje bi uticale na povoljnije poslovno okruženjeza ulaganja, te na taj način i stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.

Radi se o Inicijativi za dodjelu na korištenje napuštenog zemljišta i nekretnina bivšeg rudnika „Bukinje“ i drugih napuštenih rudničkih prostora lokalnim zajednicama na čijem području se nalaze s ciljem izgradnje poslovnih zona i Inicijativi za izmjenu Zakona o stvarnim pravima po skraćenom postupku uz Inicijativu za usklađivanje Zakona o građevinskom zemljištu sa zakonom o stvarnim pravima.

Druga inicijativa se odnosi na izmjenu federalnih Zakona o građevinskom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima, kojom bi se omogućilo da se investitorima, koji imaju namjeru zapošljavati veliki broj ljudi, a naročito u proizvodnji, omogući umanjenje na konkursu postignute cijene, zavisno od broja radnih mjesta.

„Danas imamo previše zemljišta u državnom vlasništvu, koje je neizgrađeno ili se ne koristi u poljoprivredne svrhe, a nedovoljno radnih mjesta, sa nedopustivo visokom stopom nezaposlenosti, što predstavlja najveći problem BiH. Zato je potrebno „višak“ zemljišta iskoristiti, da se pomoću tog „viška“ smanji „manjak“ radnih mjesta.

Da bi se to postiglo i obezbjedio povoljan poslovni ambijent neophodno je da prvenstveno domaći, a potom i poduzetnici iz inostranstva mogu doći pod povoljnim uvjetima do povoljnog zemljišta za gradnju. Ovo pogotovo zato što su to poduzele susjedne države“ – izjavio je gradonačelnik Imamović.

Predstavnici Udruženja poslodavaca zahvalili su na prijemu i ocijenili pozitivnim današnji sastanak, te su izrazili nadu i optimizam u pogledu daljnjeg jačanja saradnje, a posebno u područjima koja su bila tema današnjeg sastanka.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.