Jasmin Imamović o optužbama SDA: Iznesene su grube laži, Kukić i ja smo dva svijeta različita

Iz Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla već izvjestan period stižu informacije o formiranju nove koalicije u Gradskom vijeću ovog grada između Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta demokrtske akcije (PDA).

Tvrdnje tuzlanske SDA da postoji dogovor Jasmina Imamovića (SDP) i Mirsada Kukića (PDA) kategorično je demantirao prvi čovjek Tuzle Jasmin Imamović koji je istakao da se on i Kukić nikada nisu sreli, naglasivši da su dva svijeta različita.

„Glasanje na 23. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla je potvrdilo i pokazalo da postoji dogovor tuzlanskog SDP-a (Jasmina Imamovića) i PDA (Mirsada Kukića). Samo 40 dana prije izbora, svjedoci smo pojave nove koalicije u Gradskom vijeću Grada Tuzla, tačnije, SDP i PDA, o čemu se u gradskim kuloarima već otvoreno priča. Cijeni se da je riječ o izbornom dogovoru između ove dvije političke opcije za predstojeće Opće izbore, što je pogubno za Grad Tuzlu, o čemu smo već upozoravali građane Grada Tuzle“, tvrde ovo iz SDA.

Svoje tvrdnje su potkrijepili dešavanjima sa posljednje sjednice Gradskog vijeća Tuzle, održanoj 29. augusta, na kojoj je klub vijećnika SDA poslao je prijedloge za izmjenu određenog broja članova radnih tijela (Komisija i Savjeta) pri Gradskom vijeću Tuzla koji su imenovani iz reda SDA. „Komisija za izbor i imenovanje je razmatrala i usvojila prijedloge Kluba SDA, te ih proslijedila prema Gradskom vijeću Tuzla. Dakle, Vijeće je trebalo samo potvrditi prijedloge Komisije jer dosadašnja praksa, a u skladu sa Poslovnikom o radu GV Tuzla, je bila takva da svaka stranka ima pravo izmjene svojih članova u radnim tijelima, a na osnovu zvaničnih izbornih rezultata objavljenih u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. Nažalost, kao što smo najavljivali u prethodnim saopštenjima, vladajuća većina na čelu sa SDP-om, Tuzlanskom alternativom, DF-om i samostalnim vijećnicima koji su napustili SDA, tokom glasanja o ovoj tačci na posljednjoj sjednici Vijeća bila je suzdržana te je tako onemogućena izmjena članova radnih tijela, što je presedan u dosadašnjem radu GV Tuzla“, tvrde iz SDA.

Na sve ovo odgovorio je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je kazao da je, prema njegovom mišljenju „raspadajući klub vijećnika, raspadajuće SDA, odaslao u javnost veoma grubu laž“. „Pošto im istina ne odgovara, klub vijećnika i Gradski odbor SDA, grubo su slagali da, kao, postoji neki dogovor između Gradskog odbora SDP i mene lično, sa predsjednikom PDA, gospodinom Mirsadom Kukićem. Svoju laž ‘dokazuju’ neizglasavanjem prijedloga opozicione SDA od strane većine u Gradskom vijeću Tuzla“, rekao je Imamović te naglasio da zbog istine i javnosti dodatno pojašnjava: „Nemam nikakve nadležnosti u vezi sa imenovanjem članova radnih tijela (komisija i savjeta) pri Gradskom vijeću. To je nadležnost Gradskog vijeća. Nikada se nisam sreo sa gospodinom Mirsadom Kukićem, niti je on to od mene ikada zahtijevao. Nas dvojica smo dva svijeta različita, tako je bilo, tako će i ostati. Za mene su SDA i PDA jedno te isto, dvije ruke jednog istog tijela. Gradska organizacija SDP Tuzla, Gradsko vijeće Tuzla i ja, nikada nismo bili, niti ćemo ikada biti u koaliciji sa SDA, PDA i drugim nacionalnim strankama. Moji saradnici i ja razmatramo mogućnost podnošenja tužbe za klevetu protiv članova Kluba SDA koji su iznijeli ovu gnusnu laž, međutim, imamo problem, ne znamo ko je u tom Klubu SDA, a ko PDA“, ustvrdio je Imamović. (Tuzlanski.ba)