Denis Bećirović i Saša Magazinović

Jako je važno da u BiH spriječimo poricanje genocida (video)

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Član ovog kluba Denis Bećirović je na pres-konferenciji, govoreći o temeljnim karakteristikama predloženog zakona, istaknuo da „moramo provesti međunarodne obaveze BiH o kojima se ne može pogađati i raspravljati, koje se moraju dosljedno i konzistentno implementirati i u našoj državi“.

– Druga njegova karakteristika jeste da on potpuno poštuje sve nevine žrtve u BiH, zatim da teži izgradnji društva pravde, istine i mira, društva poštivanja ljudskih prava – kazao je Bećirović.
Dodao je da predloženi zakon promovira ambijent sigurnosti i slobode za sve dobronamjerne građane BiH „koji treba da znaju da u ovoj zemlji postoji zakon u kojem su negiranje i poricanje ili minimiziranje genocida i drugih ratnih zločina najstrožije zabranjeni“.

– Ovaj zakon teži ka tome da preveniramo zločin genocida i druge zločine koji bi se eventualno mogli dogoditi u budućnosti – naveo je Bećirović.

Po njegovim riječima, prijedlog zakona obuhvata javno osporavanje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje onih zločina koje su utvrdili: Međunarodni vojni tribunal, Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni krivični sud, Sud BiH i drugi sudovi i tribunali čiju nadležnost priznaje država BiH.

– Između ostalog, jako je važno u BiH da spriječimo poricanje genocida – istaknuo je Bećirović, dodajući da je poricanje genocida, ustvari, posljednja faza u izvršenju jednog genocida.
Bećirović navodi da i veliki broj zemalja EU ima u svom zakonodavstu inkriminaciju poricanja holokausta i zločina genocida.

– Posebno želimo reći da je BiH država koja se strateški opredijelila da ide ka evropskim integracijama. Stoga, bez sumnje, jedan ovakav zakon je potreban BiH i na njenom evropskom putu – kazao je Bećirović, te dodao da je EU preduzela korake prema inkriminaciji poricanja genocida.

Po njegovim riječima, predloženi zakon daje jasne definicije šta je to holokaust, šta je to zločin genocida, šta je to zločin protiv čovječnosti, javno poricanje, minimiziranje. Također, predviđa i zatvorske i druge novčane kazne za one koji bi eventualno kršili jedan ovakav zakon.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da ovaj zakon nije pravljen ni za koga i ni protiv koga i ne odnosi se ni na koga pojedinačno niti na bilo koju etničku grupu.

– Ovo je zakon koji ima za cilj da pomogne dekontaminaciju javnog prostora od govora mržnje u BiH – kazao je Magazinović, dodajući da je ovaj zakon u skladu s novim pristupom Evropske unije Bosni i Hercegovini.

Kazao je da predloženi zakon ima za cilj da spriječi količinu mržnje i govara mržnje u javnom prostoru.

Bećirović je na početku pres-konferencije, uime Kluba poslanika SDP-a BiH, iskazao saučešće porodicama žrtava najnovijeg „brutalnog terorističkog napada koji se jučer dogodio u Briselu“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.