Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta

Izvršeno prvo testiranje Stadler tramvaja na sarajevskoj pruzi

Sinoć je izvršeno je prvo testiranje Stadler tramvaja na tramvajskoj pruzi.

Poručio je ovo na svom Facebook profilu, ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta.

“Večeras se ispituje funkcionalnost tramvaja sa infrastrukturom i podešava se informacioni sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica.”, izjavio je.

Navodi da je veliki broj ispitivanja do sada završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi.

“Tramvaji su izrađeni po europskim standardima i normama. Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Europske unije.”, istakao je Šteta.

Kada se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj.

“Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi pored sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili.”, zaključio je.