Nikšić

Izvještaj Financijske policije o "Aluminiju" uskoro će se naći pred nadležnim tijelima

Nikšić je pozvao na odgovornost one koji su doveli Aluminij u sadašnje stanje te istaknuo da je ulazak Financijske policije u Aluminij bio odličan potez.

Slika

Izvještaj Financijske policije FBiH o stanju u Aluminiju d.d. Mostar i događanjima u tom preduzeću u zadnjih dvadeset godina uskoro će biti pred nadležnim tijelima na postupanju, kazao je federalni premijer Nermin Nikšić u emisiji Fokus RTV Mostar, voditelja i urednika Alije Behrama, koji prenosi nedeljni "Dnevni list". 

Nikšić je pozvao na odgovornost one koji su doveli Aluminij u sadašnje stanje te istaknuo da je ulazak Financijske policije u Aluminij bio odličan potez. 

On je govoreći o nekadašnjem hercegovačkom gigantu kazao da će se nakon sagledavanja stanja menadžment i vlasnici preduzeća morati usmjeriti isključivo na spas radnih mjesta, rješavanje problema bivših radnika i razvoj gospodarstva oko Aluminija. 

Nikšić je komentirajući stanje u nekadašnjem hercegovačkom divu rekao da je Vlada FBiH ulazeći u upravljačke strukture, nakon godina nemogućnosti pristupa onome što joj pripada, ušla s namjerom da pomogne, ali i da se zadovolji pravda za sve one obespravljene bivše radnike koji su ne svojom krivnjom ostali bez onoga što im pripada. Nikšić je još jednom poručio i to kako neće odustati od rješavanja problema obespravljenih radnika što se obećalo i prilikom preuzimanja kapitala. Obećao je također kako će ova Vlada uraditi sve što je u njezinoj moći da pomogne menadžmentu u rješavanju problema Aluminija i prevladavanju lošeg stanja. 

Govoreći o stanju u kombinatu, naglasio je i kako veliku štetu u situaciji oko Aluminija trpi druga javna kompanija u Federaciji, Elektroprivreda HZ HB koja još uvijek nije naplatila svoja potraživanja.

-Ni ja kao premijer ni Vlada na čijem sam čelu ne možemo vršiti pritisak na tu kompaniju oko isporuke električne energije na način kako su neki možda zamislili, ali vidimo mogućnost u širem dogovoru povjeritelja, obje elektroprivrede, vlasnika i menadžmenta kako prevladati trenutačnu situaciju, rekao je Nikšić. 

Govoreći o Hercegovini, premijer se dotaknuo i stanja u Mostaru. Drago mu je, kaže, što SDP nije dio mostarskog problema.

U tom kontekstu cijeni nedavne izjave Tamira Wasera koji je jasno adresirao krivnju na tvrdoglavost SDA i HDZ koji ne doprinose rješavanju ovog pitanja, već samo prouzrokuju probleme dugo vremena. Istaknuo je da mu je žao da su svi odbili prijedlog rješenja kojeg je ponudio SDP-e, a da nisu ni pročitali što je predloženo. Po njegovom mišljenju, eventualna podjela Mostara je nož u srce Bosne i Hercegovine, a ponovio je i stav SDP-a o tome kako je za njih prihvatljiv jedino Mostar kao jedinstven multietnički grad. 

Naglasio je da se za bilo kakav značajniji ekonomski napredak Mostara moraju riješiti aktualna politička pitanja, jer nitko ne želi ulagati u grad u kojem nisu održani izbori. 

Nikšić je govorio i o najaktualnijim temama u FBiH, od nezapamćenih poplava i nesreće koja je pogodila BiH, preko stanja u ekonomiji, borbe protiv kriminala i korupcije, izgradnje… 

Nikšić je naglasak prilikom svoga gostovanja stavio na set antikorupcijskih zakona ističući da će ovi zakoni valjda proći i na Domu naroda kada su uspjeli pretrpjeti sve spletke i golgote u dosadašnjoj proceduri. Samo na taj način bi, pojašnjava, pravosudne institucije, tužiteljstva i tijela gonjenja dobili alat koji će im u potpunosti dati vjetar u leđa u obračunu sa svim kriminalcima koji su se obogatili na nepošten način i na štetu obespravljenih radnika. 

-Antikorupcijski set zakona podrazumijeva i formiranje novih institucija koje su u skladu s praksom EU-a i usuglašeni su s evropskim principima. Nove institucije, uz one postojeće će imati zadatak konačno pozvati na odgovornost sve one koji su svoje bogatstvo stekli na nezakonit način, a kao sankcija predviđeno je i oduzimanje nezakonito stečene imovine – kazao je Nikšić.

Naglasio je da nije čudno što je ovaj set antikorupcijskih zakona imao tolike otpore jer oni kojih bi se mogli dotaći još uvijek imaju moć u ovoj zemlji da lobiraju i da režiraju različite događaje kako bi se njihovo usvajanje spriječilo ili barem što više odgodilo.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.