Aner Žuljević za UNA TV

Iznenadi nas požar u ljeto, kao snijeg u decembru

Vlasti u Bosni i Hercegovini su po mnogo čemu posebne. Kad kažemo posebne, ne mislimo na nešto čime bi se moglo pohvaliti, već nažalost upravo suprotno.

Naime, posljednji u nizu pokazatelja da vlastodršci u BiH ne misle puno o građanima u koje se tobože zaklinju, jesu požari koji već nekoliko dana pustoše Hercegovinu.

Tako smo imali požare u Konjicu, Čapljini, Čitluku, a i dalje je teška situacija na Blidinju, gdje je prema nekim informacijama vatra zahvatila više od 50 hektara zemljišta.

Sve što su naše vlasti uspjele uraditi jeste da su digle helikopter Oružanih snaga BiH, te poslati apel za pomoć Hrvatskoj za kanadere.

Ono što je evidentno jeste da se ove godine ne treba očekivati uspostavljanje zračne jedinice ili nabavka letjelice za gašenje požara. Kao što je poznato, Radna grupa, koju je formirala Vlada FBiH, izradila je elaborat u kojemu su definirani problemi koji se trebaju riješiti i ciljevi koji se žele postići kada je u pitanju problematika gašenja požara otvorenog prostora, međutim ništa konkretno.

Treba svakako naglasiti da je svaki pokušaj kontakta sa članovima Radne grupe završio neuspješno za UNA portal. Naime, prvobitno smo kontaktirali Borislava Balabana, člana ove grupe, koji nam je rekao da ne smije više da daje bilo kakve izjave u vezi nabavke letjelica za gašenje požara otvorenog tipa. Indikativno je da je Balaban svega nekoliko sati prije našeg poziva uredno dao izjave za druge medije.

Nakon njega pozvali smo još Mustafu Kadribegovića, koji nam je manje-više rekao iste stvari kao i Balaban, s tim da nas je uputio na predsjednika Radne grupe. Ono što očigledno svima njima možda nije jasno jeste da imaju obavezu da iznose informacije o stvarima koje se direktno tiču građana, jer ih upravo isti ti građani plaćaju da rade, odnosno ne rade.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Federacije BiH za portal UNA ističe da su za prethodnih 10 godina građani FBiH uplatili u budžet 50 air tractora ili pet kanadera, jer je u ovom periodu, kako ističe uplaćeno preko 200 miliona KM naknada za zaštitu od požara i drugih prirodnih nesreća.

“A mi svake godine zbog kleptomana molimo komšije za kanadere. Kada je riječ o cijenama air traktora, susjedna Republika Hrvatska je, primjera radi, u 2008. godini godini za nabavku dva protipožarna aviona, a riječ je o “air tractor AT-802 A fire boss”, platila ukupno 5,05 miliona eura. Kad analiziramo, jasno je kako nas je “afera respiratori” praktično koštala dva air tractora”, poručuje nam Žuljević.

U ironičnom tonu nam govori da ispada da smo mi društvo koje se godinama iznenadi snijegu u decembru, poplavama u proljeće, te požarima ljeti.

“Tri godine je trebalo parlamentarnoj većini da usvoji Program razvoja i spašavanja materijalnih dobara i ljudi za period 2018.-2025., a on praktično definiše sve obaveze nadležnih institucija u prevenciji, mjerama i sanaciji tokom i nakon vanrednih stanja, uključujući investiciju u opremu i mehanizaciju. Znači ništa se ne dešava slučajno, sve ima svoje razloge. Politička neodgovornost je praktično godinama nekažnjiva u našem društvu, i dok tako bude mi ćemo se stalno čuditi ponavljanju istih scenarija sa različitim intenzitetom štete”, kaže Žuljević koji tvrdi da je Vlada FBiH dobilava i ponude iz Španije, te da su se sami piloti i posade javljale.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.