Bijedić

Iznaći način da se pomogne BH Airlinesu

Ministar Bijedić je naveo da postoji dug BH Airlinesa prema međunarodnom kreditoru HETA, “Hypo Leasing” iz Austrije od gotovo 15 miliona maraka, prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo oko sedam miliona maraka, kao i dugovi prema nekim dobavljačima iz Istanbula i domaćim dobavljačima.

Slika

Stav Ministarstva prometa i komunikacije FBiH  jeste da se iznađe način da se pomogne BH Airlinesu da ne bi došlo do gašenja ili stečaja ove naše jedine nacionalne aviokompanije – izjavio je za Fenu Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija. 

Naveo je da je u posljednje vrijeme održano niz sastanka na kojima se razgovaralo o ovoj aviokompaniji da bi se iznašla rješenja. 

Ministar Bijedić je naveo da postoji dug BH Airlinesa prema međunarodnom kreditoru HETA, "Hypo Leasing" iz Austrije od gotovo 15 miliona maraka, prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo oko sedam miliona maraka, kao i dugovi prema nekim dobavljačima iz Istanbula i domaćim dobavljačima. 

– Dugovi BH Airlinesa su dostigli više od 25 miliona maraka i ta sredstva je teško osigurati  da bi se oni izvukli iz te nazavidne situacije – dodao je ministar Bijedić. 

Najavio je da će sutra, 3. februara, biti održan sastanak u prostorijama Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u Sarajevu na kome će se diskutovati o problemima u BH Airlinesu i načinima njihovog rješavanja. 

– Osim predstavnika Ministarstva, sastanku će prisustvovati predstavnici Uprave i Nadzornog odbora BH Airlinesa, a nastojat ćemo da sastanku prisustvuje i neko iz Ministarstva finansija, da vidimo kakve su finansijske mogućnosti u budžetu FBiH, odnosno da li imaju neka sredstva koja bi mogla da se transferišu BH Airlinesu. Suština je da pokušamo da odblokiramo barem dio sredstava prema HETA Hypo Leasingu, da napravimo reprogram duga sa sarajevskim Aerodromom, odnosno da pokušamo da se njihova potraživanja prolongiraju ili da ih reprogramiramo na određeni period, a onda da vidimo koja su to sredstva koja još nedostaju BH Airlinesu, o čemu ćemo sutra razgovarati – dodao je Bijedić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.