Zlatko Ercegović

Izmjenom zakona omogućiti reprezentativnost strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije BiH je najavio mirne proteste u Sarajevu 11. maja. Iz sindikata ovo smatraju posljednjim upozorenjem nadležnima pred mogući generalni štrajk.

Vlada FBiH i neke kantonalne vlade su ovakva upozorenja kao i pokušaje sindikata doktora medicine i stomatologije da nastave započete pregovore oko potpisivanja kolektivnih ugovora, ignorisali pozivajući se na “nereprezentativnost” navedenog sindikata. Rezultat ovakvog odnosa vlasti prema doktorima dovodi do dodatnog razjedinjavanja ionako razjedinjenog zdravstvenog sistema u FBiH. Naravno, ovakav odnos prema nosiocima zdravstvenog sistema u FBiH dovodi do sve većeg odliva mladih doktora koji trebaju nastaviti graditi ovaj sistem.

Zakon o radu FBiH ne poznaje pojam “strukovni sindikat” kao način sindikalnog organiziranja . Posljedica ovakvog odnosa i tumačenja je nepriznavanje Sindikata doktora medicine i stomatologije kao socijalnog partnera u donošenju kolektivnog ugovora, ali i u donošenju druge zakonske regulative vezane za zdravstveni sistem što predstavlja još jedan apsurd.

Klub zastupnika SDP BiH u ZD PFBiH je na prijedlog Zlatka Ercegovića, podnio inicijativu za izmjenom članova Zakona o radu koji se odnose na reprezentativnost sindikata čime bi se omogućilo ovom sindikatu u koji je učlanjeno više od 85 posto svih uposlenih doktora medicine i stomatologije u javnom zdravstvenom sektoru u FBiH, da postane reprezentativan na nivou FBiH.

Na ovaj način bi se omogućilo sindikatu da postane ravnopravan socijalni partner u donošenju kolektivnog ugovora, ali i svih drugih zakonskih akata koji se odnose na oblast zdravstva. Vlada FBiH bi usvajanjem ovih amandmana po skraćenoj proceduri pokazala da ima “sluha” za ovaj veliki problem.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.