Aner Žuljević

Izmjenom Poslovnika Skupštine HNK, HDZ bi pokazao da želi biti i srpska stranka

Klub Srba u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona teško da će dobiti svog predsjednika. Za rješenje malog srpskog Gordijevog čovora u Hercegovini potreban je politički dogovor SDP-a i HDZ-a ili promjena Poslovnika o radu Skupštine.

Od 30 izabranih poslanika u Skupštini HNK dvoje je Srba – Vesna Saradžić iz SDP-a i Zora Dujmović iz HDZ-a. Njih dvije čine Klub Srba i trebaju između sebe izabrati predsjednicu kluba, ali i, što je mnogo važnije, zamjenicu predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Bez politčkog dogovora ovih dviju stranaka, a njega nije realno očekivati, HDZ-u predstoji pokušaj promjene poslovnika za što mu je potrebno 16 ruku u Skupštini. Taj broj HDZ bi mogao osigurati kroz podršku stranaka koje sačinjavaju HNS, jer sami imaju 13 mandata, Devedesetka dva, a HRS jedan.

Promjena Poslovnika bio bi pravi korak HDZ-a na putu ka građanskoj državi, smatra zastupnik SDP-a Aner Žuljević. Tako bi oni da Bošnjaci i Hrvati biraju Srbina prema svojim željama.

“Izmjenom Poslovnika HDZ bi pokazao da želi biti i srpska stranka, čime bi sahranili svoju mantru legitimnog predstavljanja kojim nas godinama maltretiraju. Ne vjerujem da su toliko naivni, pogotovo u činjenici da su ove stvari jasno određene i ustavom. Ali nikad ne reci nikad, možda će jedna potpredsjednička pozicija u rukovodstvu Skupštine zbog foteljaške nezasitosti HDZ-a konačno razotkriti sve njihove marifetluke u manipulacijama narodom i otvoriti perspektivu ustavnih reformi u kojima ćemo otkloniti sve diskriminacije na evropskom putu”, kazao je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.