Banja Luka

Izmjene Zakona o nepokretnostima u RS-u atak na imovinska prava Bošnjaka

Dogovor nije postignut na današnjoj sjednici Vijeća naroda, a potpredsjedavjući Vijeća naroda Mirsad Đapo naglašava da je neprihvatljivo da porezni račun na nepokretnisti bude izvršna izjava za naplatu tog poreza, već drugi dokument o poreznoj obavez

SlikaZajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a pokušat će usaglasiti amandmane na izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnosti, na koje je Klub Bošnjaka stavio veto, jer smatraju da predstavljaju atak na imovinska prava i pokrenut će sve procedure da se ispravi kršenje ljudskih prava u ovom slučaju.

Dogovor nije postignut na današnjoj sjednici Vijeća naroda, a potpredsjedavjući Vijeća naroda Mirsad Đapo naglašava da je neprihvatljivo da porezni račun na nepokretnisti bude izvršna izjava za naplatu tog poreza, već drugi dokument o poreznoj obavezi.

Također, amandmanski su zatražili da se produži rok za prigovor na porezni račun, sa sadašnjih osam dana, budući da veliki broj Bošnjaka u inostranstvu neće biti  u mogućnosti da dostavi prigovor, bez kojeg se aktivira hipoteka na imovinu, pa i na račune od 100 ili 200 KM.

-Siguran sam da veliki broj Bošnjaka, posebno onih koji žive u inostranstvu ne misli da je ovo solidarno, jer je i ovaj zakon usvojen u paketu sa zakonom kojim se formira Fond solidarnosti za pomoć nakon poplava – ukazao je Đapo.

Naglasio je da ove odredbe zakona nemaju veze s poplavama niti solidarnošću, već predstavljaju, kako je naveo, atak na imovinu osoba koje su van RS-a.

Kaže da ovo nije prvi put da se Vladi RS-a, kao predlagaču, ukazuje na nelogična rješenja.

-Vlada RS-a mora usvojiti ove amandmane, ukoliko želi da spasi obraz – kategoričan je Đapo.

I predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić smatra također da ima prostora da se na Zajedničkoj komisiji postigne dogovor, posebno u vezi s drugim amandmanom.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je, 19.juna, proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnosti u RS-u.

Ovaj sporni zakon usvojen je u Narodnoj skupštini 15.juna.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.