GO SDP BiH Tuzla

Izmjene zakona dodatno će pogoršati stanje na Univerzitetu u Tuzli

Gradska organizacija SDP BiH Tuzla najoštrije osuđuje posljednji postupak izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK, koji je donijela vladajuća većina u TK na čelu sa SDA i premijerom Begom Gutićem, a kojima se vrši političko – pravno nasilje nad Univerzitetom u Tuzli.

Podsjećanja radi, mi smo i u septembru mjesecu prošle godine, kada su, takođe, vršene izmjene navedenog zakona, a da bi se omogućilo da se postavi rektor, koji je tada odgovarao vladajućoj SDA, bili jedini koji su upozoravali da će doći do nesagledivih posljedica po kompletnu akademsku zajednicu i državni, tj. javni Univerzitet u Tuzli. Takođe, želimo podsjetiti da je grupa federalnih poslanika, na čelu sa Damirom Mašićem (SDP), pred Ustavnim sudom BiH pokrenula Zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom BiH Zakona o visokom obrazovanju TK, koji je donesen u junu mjesecu prošle godine.

Smatramo da će i ove izmjene dodatno pogoršati stanje na UNTZ i, nažalost, dovesti do daljeg pada našeg Univerziteta na Webometrics listi, a u konačnici i do još većeg odlaska mladih ljudi iz Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Još jedanput pozivamo vladajuće strukture u TK da ispoštuju jučerašnji prijedlog ljevice i što prije krenu u izmjene navedenog zakona, na način da se uskladi sa (državnim) Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, time omogući potpuna autonomija Univerziteta i zaštite dostignuta prava akademskog osoblja i studenata, o kojima se, od strane vladajuće strukture u TK, najmanje vodi računa.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.