Predsjedništvo SDP BiH

Izmjenama Izbornog zakona do održavanja vanrednih općih izbora

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH poziva vladajuću koaliciju u Federaciji BiH, ukoliko ona uopće postoji, da nakon još jedne javne blamaže i neodržavanja sjednice Parlamenta FBiH pristupi izmjenama zakona kojim bi bilo omogućeno održavanje vanrednih općih izbora.

Održavanje svake sjednice Parlamenta FBiH je, poput teme jedne od nesuđenih tačaka dnevnog reda, postalo igra na sreću u kojoj ni sami parlamentarci iz vladajućih stranaka nisu sigurni da li će sjednice na koje dolaze uopće biti održane i kakav će dnevni red biti usvajan.

Članovi Predsjedništva smatraju da je krajnje vrijeme da održavanje sjednica Parlamenta prestane biti lutrija u kojoj su ulozi sudbine građana FBiH i države u cjelini, a sve zbog nepostojanja minimuma konsenzusa između vladajućih stranaka o ključnim političkim pitanjima koja opterećuju naše društvo.

Koalicija SDA-HDZ-SBB treba pokazati barem minimum ozbiljnosti i odgovornosti prema građanima i podržati usvajanje zakonskih rješenja kojim će biti omogućeno održavanje vanrednih općih izbora. Umjesto što predlažu smanjenje kandidatskog cenzusa na izborima i umanjenje broja žena na listama, vladajuća koalicija treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona kojim bi, kao u svim savremenim demokratskim društvima, građanima na izborima bilo omogućeno da odluče da li vlast ima alternativu, umjesto da ih ta vlast uporno uvjerava kako za njihovo katastrofalno vladanje alternative nema.

Povodom bahatog ponašanja rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH i ignoriranja odluke Ustavnog suda FBiH o popunjavanju Kluba Srba u ovom Domu, članovi Predsjedništva su pozvali Interresornu grupu za izmjene Izbornog zakona da što hitnije usvoji izmjene koje će omogućiti popunjavanje Kluba Srba u ovom Domu. Svako dalje odgađanje ove odluke predstavlja direktan atak na konstitutivnost srpskog naroda u FBiH.

Na sjednici Predsjedništva članovi su upoznati sa početkom pregovora sa Demokratskom frontom, Socijaldemokratskom unijom i Našim strankom, vezano za zajednički nastup na lokalnim izborima. Zaključeno je da je potrebno nastaviti pregovore stranaka lijeve orijentacije, ali i drugih stranaka građanske orijentacije, zbog sve evidentnije nervoze predstavnika SDA, HDZ i SBB-a i njima bliskih medija. Upravo to govori da pregovori stranaka lijevog bloka nemaju alternativu i da jedinstven građanski i bosanskohercegovački politički blok može i hoće sa scene ukloniti nesposobnu vlast i politike koje dijele ovu zemlju.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.