Socijaldemokratkinje jasno poručile: Ne damo svoja mjesta!

Izmjenama Izbornog zakona guši se mogućnost ravnopravnosti žena u politici

Izmjene Izbornog zakona BiH naišle su na osude i oštro protivljenje u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP BiH). Više od stotinu aktivistica i aktivista SDP BiH danas su u Sarajevu akcijom „Ne dam svoje mjesto!“ iskazali protivljenje i upozorili na katastrofalne posljedice do kojih će doći ako se ovakav Zakon usvoji. Simboličnim skidanjem poveza sa usta i glasnim zviždanjem aktivistice su upozorile da neće šutjeti i pozvale sve građanke da im se pridruže.

Kao najveći problem istaknuto je ukidanje zagarantovanih mjesta za manje zastupljeni spol, čime će nažalost najviše biti pogođene žene na listama. Uz to se najavljuje i podizanje unutarpartijskog izbornog praga, što će u kombinaciji sa brisanjem odrednice o manje zastupljenom spolu dodatno zacementirati manjak žena u zakonodavnim i predstavničkim tijelima. Zastupnici SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH će biti čvrsto protiv najavljenih izmjena Izbornog zakona, saopšteno je danas.

Iznesen je stav da ove izmjene u potpunosti obezvrjeđuju poziciju žena u politici i kao takve nikako ne bi smjele biti usvojene. Izmjenu Izbornog zakona SDP BiH vidi kao pokušaj vladajuće koalicije da u tišini, bez ikakvih reakcija javnosti, uguši borbu za ravnopravnost žena u politici. Trenutno zakon obavezuje stranke da na određenim mjestima mora biti manje zastupljeni spol, što su u našem slučaju uglavnom žene. Novim zakonom ta odrednica se briše i obesmišljava pa je za očekivati da će žene završiti na kraju liste i služiti samo kao „ukras“.

Istaknuto je da naročito zabrinjava tišina nevladinih organizacija, akademske zajednice i svih ljudi i organizacija koje se predstavljaju kao eksperti i čuvari prava žena, građanskih prava, sloboda i demokratije. Socijaldemokratkinje su poručile da žele vjerovati kako je na sceni neznanje i neupućenost, te da će ih ovaj poziv razbuditi i osvijestiti. Upozoreno je da je  najavljena izmjena Izbornog zakona veliki korak unazad i kojem se demokratska javnost mora suprotstaviti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.