Izmjena načina naplate PDV-a

Pojašnjenje pitanja

Privrednici su dužni platiti PDV državi do desetog dana u mjesecu za sve račune koje su izdali prethodnog mjeseca. Međutim, nije rijedak slučaj da privrednici prodaju proizvod ili uslugu i izdaju račun, ali ne uspiju to naplatiti ili moraju čekati duži period da bi naplatili. U takvom slučaju plaćanje PDV-a na fakture koje još nisu naplaćene nerijetko bude pogubno za mala i srednja preduzeća, kao i za komunalnu privredu. Česta je pojava čak i da se privrednici zadužuju kod banaka da bi platili PDV i pokrili druge troškove poslovanja, a time dalje produbljuju problem sa visokim kamatnim stopama i poteškoćama u praćenju dinamike otplate kredita.

 

Stav SDP BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine inicirala je aktivnosti na izmjeni Zakona o PDV-u. Cilj ove inicijative je uvođenje sistema u kom firma državi plaća PDV tek kada ona sama naplati izdati račun. Do realizacije ove inicijative SDP BiH traži pomijeranje roka za plaćanje PDV-a sa desetog na zadnji dan u mjesecu.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

 

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.