Izmjena Krivičnog zakona FBiH

Pojašnjenje pitanja

Bosna i Hercegovina je po stepenu percepcije korupcije, prema podacima Transparency International BiH iz 2016. godine, među najgore rangiranim zemljama Evrope i lošija je od svih zemalja regije, izuzev Kosova. Sva domaća i strana istraživanja ukazuju da je korupcija najprisutnija tamo gdje ima najviše moći i novca, a to su javne nabavke, koje u Bosni i Hercegovini godišnje iznose oko milijardu eura. Prema podacima iz 2016. godine pred pravosudnim institucijama BiH se vodi preko 1.000 predmeta korupcije. No, rijetki završe u zatvoru zbog toga. U izvještaju Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za 2017. godinu, navodi se da se situacija u BiH pogoršava kada je u pitanju vladavina prava, te da korupcija predstavlja ozbiljan problem. Neodgovorno i nesavjesno trošenje budžetskih sredstava je česta pojava jer nedostaje jasno definirana zakonska regulativa.

 

Stav SDP BiH

Potrebno je povećati finansijsku disciplinu i unaprijediti fiskalnu odgovornost. Smatramo da je potrebno uspostaviti zakonsku regulativu ograničenje rasta javne potrošnje na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH, povećanje fiskalne odgovornosti rukovodilaca, poboljšanje kontrole zakonitog i namjenskog i blagovremenog utroška budžetskih sredstava, te unapređenje procesa donošenja budžeta, njegovog izvršavanja kao i izvještavanja. Zalažemo se za dopunu Krivičnog zakona kojom će se stvoriti mogućnost za adekvatno sankcionisanje svih odgovornih lica za nesavjesno trošenje budžetskih sredstava, izricanjem mjera zabrane vršenja određenog poziva, djelatnosti, te zaustaviti i sve buduće eventualne zloupotrebe nesavjesnog korištenja budžetskih sredstava od strane istih počinilaca – što će predstaviti veliki korak u borbi protiv korupcije.

 

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.