Izmjene Izbornog zakona BiH

Pojašnjenje pitanja

Izborni zakon Bosne i Hercegovine treba mijenjati jer je zastario, neefikasan, krši ljudska prava i u suprotnosti je s Ustavom BiH. Zakon je nužno mijenjati kako bi se implementirala Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 tj. pitanje izbora delegata u Domu naroda FBiH, te Odluka Ustavnog suda BiH U-9/09 koja se tiče izbora u Gradu Mostaru. HDZ međutim insistira na prijedlozima izmjena kojima bi se navodno riješilo „hrvatsko pitanje“ odnosno pitanje izbora člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, suština tog prijedloga je stvaranje nove izborne jedinice u okviru Federacije BiH, a koja bi obuhvatala ona područja u kojima dominantno žive Hrvati.

 

Stav SDP BiH

Izmjene Izbornog zakona su neophodne, ali one se ne smiju zloupotrijebiti tako da se njima stvaraju nove izborne jedinice i nove etno-teritorijalne podjele u BiH. Svako stvaranje novih izbornih jedinica po etničkom principu za nas je crtanje granica novog entiteta, a samim tim nam je i neprihvatljivo. Našoj zemlji je potreban savremeni evropski Izborni zakon koji će osigurati jednakost svim građanima, reducirati prostor za izborne manipulacije uvođenjem elektronskog glasanja i koji će garantovati da na izborima odlučuju birači, a ne brojači.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.